Sektörel

16/9'un davası, itirazlarla yeni bir aşamaya girdi!

İBB, İstanbul 'un siluetini bozan gökdelenlerle ilgili davada " Alan turizm merkezi. Planlar da Kültür ve Turizm Bakanlığı yönetmeliğine göre hazırlandı " diye savunma yaptı.


İstanbul ’un tarihi siluetine zarar verdiği tespit edilen 16 / 9 isimli kulelerin davası, itirazlarla yeni bir aşamaya girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi ile mülk sahibi şirket kulelerin imar planları ile yapı ruhsatını iptal eden İstanbul 4. İdare Mahkemesi kararına Danıştay’da itirazda bulundu. İBB itirazında gökdelenlerin planların Kültür ve Turizm Bakanlığı yönetmeliklerine göre hazırlandığı vurgulandı. Böylece İBB suçu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na atmış oldu. Gökdelenlerin sahibi Astay Gayrimenkul Şirketi ise itirazında siluete ilişkin yasal bir düzenleme olmadığı için sorumlulukları bulunmadığını savundu. Zeytinburnu’nda tarihi İstanbul surlarının yakınında yapılan üç gökdelenin, kentin Sultanahmet Camii ile özdeşleşmiş tarihi siluetini bozarak yükseldiğini ilk olarak 14 Eylül 2011 tarihli Radikal gazetesinde gündeme taşımıştık. Üsküdar’dan bakıldığında Sultanahmet Camii’nin minarelerinin arasına üç gökdelen eklenmiş gibi bir manzara ortaya çıkmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nin sorumluluğunda yapılan inşaatlarla ilgili Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınmadığı anlaşılmıştı. İstanbul 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu raportörleri, ‘inşaatın yarımadanın siluetini olumsuz yönde etkilediğini’ tespit etmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyelere “Durdurun” çağrısı yaptığı halde inşaatlar devam etmişti. Gökdelenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da tepki göstermiş, “Sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, sahibiyle konuşmuyorum” demişti. Silueti bozan gökdelenler için İstanbul’da bir vatandaş tarafından açılan davada İstanbul 4. İdare Mahkemesi, inşaat iznini veren 1 / 5000 bin ile 1 / 1000 ölçekli imar planlarını yasaya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme planlara bağlı olarak verilen yapı ruhsatını da iptal ederek bir anlamda gökdelenler için yıkımın önünü açtı. Danıştay’ın kararı onaması halinde gökdelenler yıkılabilecek. 


İBB’den sürpriz itiraz


Başbakan’ın tıraşlanmadığı için küstüğü gökdelenler için mahkemenin verdiği karara İBB’nin itiraz etmeyeceği düşünülüyordu. Ancak beklendiği gibi olmadı ve İBB Danıştay’a karar için itiraz etti. Usule yönelik olarak mahkemenin zamanında açılmadığı, davacının da dava açma ehliyeti bulunmadığı belirtilen itirazda, asıl sorumluluğun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğu savunuldu. Gökdelenlerin bulunduğu arazinin Turizm Merkezi’nde olduğu vurgulanan itirazda şöyle denildi: “Doğal, tarihsel ve kültürel kaynakların iyileştirilmesi, koruma ve restorasyon yoluyla turizme kazandırılması amaçlanan, mevkii ve sınırları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu kararıyla tespit ve ilan edilen turizm merkezlerinde; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili hüküm ve yönetmelikleri geçerlidir.”


Şirket: Kazanılmış hak!

Astay Gayrimenkul Şirketi de Danıştay’a 18 sayfalık bir itiraz dilekçesi sundu. İtirazlar şöyle:

Medyada yer alan haberlerden sonra, 2011 yılının temmuz ayında 29 kata çıkmış bir yapı, bir anda davacıyı rahatsız etmeye başlamış, salt bu husus bile davacının kötü niyetini ve dava açmakta menfaati olmadığını ispatlamaktadır. 

Siluete ilişkin olarak hukukumuzda pozitif bir düzenleme yoktur. Bu konuya ilişkin yasal düzenlemenin eksik olması ne ilgili belediyelerin ne de şirketimizin sorumluluğuna yol açmamalıdır. 

Yatırımcının, kat maliklerinin zarara uğraması ve milli servetin heba olmasının kamu yararı bakımından değerlendirilmemesi, kararın objektif olmadığını göstermektedir.

Yerel mahkeme imar plarının yanı sıra yapı ruhsatını da iptal etmiştir. Ancak Danıştay içtihatları kapsamında bu yapılar kazanılmış hak olarak değerlendirilmelidir.


Radikal