Kent Haberleri

17 soruda AFAD afet konutlarında kimler hak sahibi olabilir? Depremde konutu ve iş yeri hasar görenler hemen bakın!

17 soruda AFAD afet konutlarında kimler hak sahibi olabilir? Depremde konutu ve iş yeri hasar görenler hemen bakın...Depremzedeler, hasar gören ya da yıkılan binaları için Hak Sahipliği başvurusunda bulunuyor

Kahramanmaraş'ta yaşanan ve asrın felaketi olarak belirtilen depremlerden sonra yaşanan büyük yıkımlar birçok insanı da mağdur etti. Depremzedeler, hasar gören ya da yıkılan binaları için Hak Sahipliği başvurusunda bulunuyor. 

AFAD'ın 'Hasar-Tespit- Vatandaşlar İçin Soru Cevap Bilgilendirme' kılavuzunda Hak Sahipliği hakkında merak edilen sorular cevaplandı. İşte, Hak Sahipliğine dair en çok sorulan sorular ve yanıtları...

HAK SAHİPLİĞİNE DAİR TÜM MERAK EDİLENLER

1) Hem evi hem işyeri ağır hasar gören afetzedelerin her ikisi içinde Hak Sahipliği başvurusu yapması gerekir mi?

-Ağır hasarlı olan hem konut, hem işyeri hem de varsa ahır için ayrı ayrı talep taahhütname evrakı verilerek borçlandırma senedinin imzalanması gerekiyor.

2) DASK’ı olan bir afetzedenin evi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ağır hasarlı olarak tespit edilmişse AFAD tarafından afet konutu yapılmakta mıdır?

-DASK’ı olan bir afetzede; hem DASK’tan para alabilmekte, hem de hak sahipliği koşullarını taşıması kaydıyla AFAD tarafından kendisine ev yapılabilmektedir.

3) Büyükşehir olan bir şehirde, aynı ilçede 2 konutu olan bir afetzedenin, bir konutu ağır hasarlı diğeri hasarsız olarak tespit edilmiş ise hak sahibi olabilir mi?

-Büyükşehir olan bir şehirde, aynı ilçe sınırları içerisinde hasarsız 2. bir konutu olan afetzede, o ilçedeki diğer konut ağır hasarlı olsa bile AFAD tarafından sağlanan konut yardımından faydalanamıyor.

4) Büyükşehir olan bir şehrin bir ilçesindeki evi ağır hasarlı, diğer bir ilçesindeki evi hasarsız olan bir afetzede hak sahibi olur mu?

-Büyükşehir olan bir şehirde; afetzedenin bir ilçesindeki konutu ağır hasarlıysa başka bir ilçesindeki konutu hasarsız olsa bile afetzede hak sahibi olabilir.

5) Konutu ağır hasarlı şeklinde tespit edilen bir afetzedenin eşinin üzerine olan ve hasarsız olarak tespit edilen başka bir konut daha varsa hak sahibi olabilir mi?

-Eşinin üzerine olan hasarsız konut ile afetzedenin üzerinize olan konut aynı ilçede değilse hak sahibi olunabiliyor. Fakat, eşinin üzerine olan hasarsız konut ile afetzedenin üzerinize olan ağır hasarlı konut aynı ilçede bulunuyorsa hak sahibi olunamamaktadır.

6) Aynı ilçede bulunan 2 konutuna da ağır hasarlı raporu verilen bir afetzede 2 konuttan da hak sahibi olabilir mi?

-Afetzedenin kaç tane ağır hasarlı konutu olursa olsun AFAD tarafından hak sahibi olmak kaydıyla kendisine bir tane konut yapılıyor.

7) Aynı şehirde, farklı ilçelerde yer alan 2 konutuna da ağır hasarlı raporu verilen bir afetzede 2 konuttan da hak sahibi olabilir mi?

-Farklı ilçelerde dahi olsa, afetzedenin kaç tane ağır hasarlı konutu olursa olsun AFAD tarafından hak sahibi olmak kaydıyla yalnızcabir tane konut yapılır.

8) Afetin yaşandığı şehirden başka bir şehirde kendisine ait bir konutu daha olan afetzede hak sahibi olabilmekte midir?

-Afetzedeler, herhangi başka bir şehirde hasarsız konutu olsa dahi afetin meydana geldiği yerdeki ağır hasar gören konutundan dolayı hak sahibi olabilir.

9) İkamet ettikleri ev ağır hasar gören kiracılar hak sahibi olabilir mi?

-Kiracılara afet konutu yapılmamaktadır. Hak sahibi olunması kaydıyla konut tapuda kimin üzerine ise AFAD onun adına afet konutu yapar.

Konut sigortasında deprem fırsatçılığı! Konut sigorta fiyatları yüzde 40 yükseldi! Sigorta yaptıracaklar hemen bakın!

Deprem bölgesinde artçı depremler ne zaman bitecek! Deprem bilimci Ahmet Ercan uyardı: Torun depremler meydana gelecek!

Emlak fırsatçıları deprem dinlemedi!