Ekonomi

1,8 milyar euro yatırım yapılan TOGG'un 5 ortağı kim?

TOGG'un açılımı ne? TOGG'un sahibi olan holdingler hangileri? TOGG'un fiyatı ne olacak? Kaç adet üretilecek ne zaman yollarda olacak? İşte merak edilen soruların yanıtları...Proje ilk ortaya atıldığında yerli otomobili yapacak babayiğit aranıyordu

İlk yerli otomobil markamız TOGG'un açılımı Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu. Proje ilk ortaya atıldığında yerli otomobili yapacak babayiğit aranıyordu. Daha sonra iş dünyasından bir grup projeyi sahiplendi ve uzun bir AR-GE döneminin sonunda bugüne gelindi.

1.8 milyar euroluk yatırımın 5 ortağı var

1.2 milyon metrekare alan üzerinde kurulu 230 bin metrekare kapalı alana sahip Bursa Gemlik Fabrikası'nda ilk etapta 19 bin adet elektrikli araç üretilecek. Mart ayında yollarda olması beklenen TOGG için ön talep ise Şubat ayında toplanmaya başlayacak. Yurt içinde piyasaya sunulduktan sonra ilk etapta Avrupa pazarına yönelecek olan TOGG ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de 1,8 milyar euroluk yatırımı yapan ortakların kim olduğu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Babayiğit' olarak tanımladığı TOGG'un 5 sahibi bulunuyor. Bunlar ise sırasıyla yüzde 23 hisse ile Anadolu Grubu, yüzde 23 hisse payı ile BMC, yüzde 23 hisse ile Turkcell, yine yüzde 23 pay ile Zorlu Holding ve yüzde 8 pay ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB.

Toplam yatırım 3.5 milyar euroyu bulacak

TOGG'un yollarda olacağı tarihin Mart 2023 olduğu belirtiliyor. BU tarih itibariyle yatırım 1,8 milyar euroya ulaşmış olacak. 15 yıla yayılan yatırımın toplam tutarı 3.5 milyar euroyu bulacak. İlk yıl 19 bin adet otomobil üretilecek. Üretimin 175 bin adete ulaşmasıyla fabrikada toplam 4 bin 300 kişi istihdam edilecek. 2030 sonu itibariyle üretimin 1 milyon adet ulaşması hedefleniyor. Toplamda 230 bin metrekare kapalı alanda kurulu fabrikada üretim hatlarında 250 robot devreye alındı.

Fiyatı ne kadar olacak?

En çok merak edilen ise TOGG'un fiyatıyla ancak bugün düzenlenen törende TOGG'un üst düzey yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyayı saran enflasyonist ortamda, Mart ayında piyasaya çıkacak bir ürünün bugünden fiyatını vermenin mümkün olmadığına işaret ettiler.

Türkiye için tarihi gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan Togg'u banttan indirdi!

TOGG'un fiyatı hakkında Erdoğan'dan flaş açıklama!

TOGG başvuru nasıl yapılır?