24 / 12 / 2024

18 milyon konutun yüzde 90'ı yalıtımsız

18 milyon konutun yüzde 90'ı yalıtımsız

Kışın soğuk yüzünü iyiden iyiye gösterdiği şu günlerde evlerimizi nasıl ısıtacağımızın ve ısınırken de faturalarımızı  nasıl ödeyeceğimizin derdine düştük



Gerek enerji maliyetlerinde yaşanan artışlar gerekse ekonomik kriz, enerjide tasarruf tedbirlerini en üst seviyeye çıkarmamızı zorunlu kılıyor. Bu konuda yapılabilecek en kârlı yatırım ise ısı yalıtımı… Binalarda doğru ürünler ve doğru uygulamalarla ısı yalıtımı yapıldığı takdirde, ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek ısıtma ve soğutma sağlanabiliyor. Oysa bugün ülkemizdeki 18 milyon konutun yüzde 90'ı yalıtımsız olduğu için bu yıl da 7.5 milyar dolar israf ediyoruz. 


Enerjisinin yüzde 70'ini ithal eden ve bunun için her yıl 48 milyar dolar ödeyen Türkiye'de yalıtımsızlığın ülke ekonomisine ve tüketicilerin bütçelerine büyük zarar verdiğini belirten Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, ülkemizdeki binaların sadece yüzde 10'unun yalıtımlı olduğuna dikkat çekti. Topçu, yalıtımsızlık nedeniyle kaybedilen ısıtma ve soğutma enerjisinin toplam maliyetinin ortalama olarak 7.5 milyar doların üzerinde olduğunu vurguladı.


Topçu, binaların dış cephesini yenilemek ve ömrünü uzatmak için, enerjide sağladığı tasarruf ve yatırım maliyeti açısından düşünüldüğünde, en ucuz ve en efektif dış cephe kaplama sisteminin ısı yalıtımı olduğunu söyledi. Bugün bina dış cephesine uygulanan doğal taş kaplama ya da giydirme cephelerin metrekaresi 150-300 TL, sadece boya yaptırmanın maliyeti 15-20 TL iken, ısı yalıtımlı mantolama sisteminin metrekaresi 30-35 TL… Üstelik ısı yalıtımı ile aynı zamanda enerjiden tasarruf sağlanıp faturalar da yarı yarıya azaltılıyor. 


Isı yalıtımının bir binadaki 100 metrekarelik bir daire için ortalama 3.000-3500 TL maliyeti var. Bu maliyete ısı yalıtımı malzemeleri, işçilik, sıva, boya gibi tüm unsurlar dahil… Apartman yöneticileri bayilerle anlaşarak taksitle yalıtım yaptırabiliyor ya da şu an uygulanmakta olan düşük faizli ve uzun vadeli yalıtım kredilerine başvurularak ödeme kolaylığı da sağlanabiliyor. Ancak ısı yalıtımında doğru ürün seçimi ve doğru uygulama çok önemli. 


Isı yalıtımı  yaptıracak olan bina sakinlerine ürün seçiminde çok dikkatli olmaları  gerektiğini hatırlatan Topçu, tüketiciler arasında renkli, sert köpük olarak adlandırılan XPS ısı yalıtım levhalarının en avantajlı ısı yalıtım malzemesi olduğunu belirtti. Üzerinde Dow Bina Çözümleri logosu bulunan ve DOW STYROFOAM™ markası ile piyasaya sunulan mavi renkli, sert köpük levhaların Uluslararası CE Belgeli olarak üretildiğine dikkat çeken Topçu, bu ürünün en büyük farkının dış ortam koşullarına dayanımı olduğunu bildirdi. Mavi renkli DOW STYROFOAM™ levhalar bu sayede, bina ömrü boyunca ısı yalıtımı sağlamaya devam ediyor. 


DOW STYROFOAM™ levhalar, bünyesine su emmediği için ve dona karşı dayanıklılığı sayesinde bina dışında sıva çatlağı gibi oluşumları, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelliyor. Binanın bakım ve onarım masraflarını azaltıyor, sağlıklı ve konforlu mekânlar yaratıyor. Isı yalıtımının tüm bu avantajlarını yaşamak isteyen tüketicilerin ucuz olan merdiven altı ürünlere rağbet etmemesi gerektiğini belirten Topçu, hiçbir denetime tabi olmayan bu ürünlerin yeterli yalıtım sağlamadığını ve uzun vadede beraberinde pek çok sorun getirdiğini ifade etti. Topçu, üzerinde CE İşareti bulunan ürünlerin, çevre ve insan sağlığı için uygun olduğunu, ısı yalıtımı ve yangın dayanımı performanslarının testlerden geçirilerek onaylandığını sözlerine ekledi.


Geri Dön