06 / 01 / 2025

1.830 villalık Tepekent'i üçlü kararname ile kurtardı

1.830 villalık Tepekent'i üçlü kararname ile kurtardı

1995'te kurulan Tepekent'in plan değişiklikleriyle sekteye uğrayan inşası tamamlandı.



Bin 830 villalık kentin bugünkü Kooperatifler Birliği Başkanı Bilek, tapuların dağıtılmaya başlandığını söyledi.

Mazisi 13 yıl önceye dayanan İstanbul Büyükçekmece'deki Tepekent projesinde sona yaklaşıldı. Türkiye'nin en büyük villa kent projesi olan Tepekent'te yaklaşık 750 üyeye tapusu verildi. Büyükçekmece Gölü Havzası'nda yer alan ve bin 830 villadan oluşan projede her villa 2 bin ile 5 bin metrekarelik arsalar üzerinde inşa ediliyor. Kooperatif örgütlenmesiyle yapılan ilk villa kent projesi olma özelliği de taşıyan Tepekent'te toplam 80 kooperatif bulunuyor. Üyelere ait olan bin 90 villa inşaatlarının tamamı yıl sonuna kadar tapusunu alacak. Aralarında CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, ünlülerin avukatı olarak tanınan Edip Önder, sanatçılar Şener Şen, Kenan Doğulu, Ozan Doğulu, Emre Saltık, Samime Sanay ve de Galatasaraylı futbolcular Hakan Şükür ile Sabri Sarıoğlu'nun da bulunduğu sakinleri ağırlayan Tepekent'te tam 44 farklı villa tipi inşa edilebiliyor. Projeyi 2003 yılında teslim alan Kooperatifler Birliği'nin bugünkü Başkanı Fevzi Bilek, yıllarca süregelen Hazine ile yaşanan plan sorununu dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın imzalarından oluşan üçlü kararnameyle nasıl aştıklarını anlattı.

Tepekent'in öyküsünü bir de sizden dinleyelim

Tepekent, Büyükçekmece'de; Levent'e 55 kilometre. Büyükçekmece Gölü'nün Trakya'ya bakan kısmında. Bir kısmı da TEM'e cepheli. 6 milyon metrekarelik bir alan. Bu arsanın üzerinde toplam bin 830 adet, 2 bin- 5 bin metrekare arası parsellerin üzerine inşa edilen villa var. Türkiye'nin en büyük villa kenti Tepekent. Villaların yaklaşık kullanım alanları 400-450 metrekare arasında. Toplam 80 kooperatif in birleşip Kooperatifler Birliği'ni kurması sonucu oluşmuş proje. Sonra burası kamulaştırılarak bu birliğe tahsis edilmiş. Bir kısım villa da kamulaştırmada toprak sahiplerine ait. Şu anda kooperatifler birliğine ait olan arsaların tümünün üzerindeki inşaatlar bitmiş durumda. 1995'te projelendirilip kamulaştırması yapılmış projenin. Ancak bazı olumsuzluklar yaşanmış, krizler etkilemiş, yöneticilerin işi bilmemesinden bir tökezleme dönemi geçmiş. 2003'te biz birliğin başına geldik. İnşaatlar ve bütün altyapı çalışmaları durmuştu. Bazı problemleri çözdük. Müteahhitle sözleşme problemi ve maliye ile sorun vardı. Çünkü kamulaştırma bedelini bankaya yatırdıkları halde oluru çıkmadan dağıtmışlar. Bakanlık da dava açmış. Tepekent'in tam 37 davası vardı. Plan iptal edilmişti. Uzun süren görüşmeler sonucunda Maliye Bakanlığı'na buranın bedelini ödeyerek davaları geri çektirdik.

Villa fiyatları 2 milyon dolara kadar çıkıyor

Fiyatlar ne kadar Tepekent villalarında?

Kaba inşaat olarak 350-400 bin dolar, bitmiş villalar 650- 700 bin dolar arasında. İçinde kullanılan malzemesine, manzarasına ve özelliklerine göre 2 milyon dolara kadar çıkabilen fiyatlara ulaşıldı şu anda. Hazine meselesi çözüldükten sonra fiyatlar da arttı tabii. Yönetime dahil olduğumuzda önünde satılık tabelası olan arsalar 20-25 bin, binalılar 50 bin dolardı. Şu anda 2 dönümlük arsa fiyatları 180-200 bin YTL oldu. 2 yıl sonra bu rakamlar ikiye de katlar burada. Yerleşim başladıkça gelen misafir de Tepekent'ten ev almak istiyor.

Rakamlarla Tepekent

Projenin başlangıç tarihi : 1995
Toplam arsa büyüklüğü: 6 milyon metrekare
Kooperatif sayısı: 80
Toplam villa sayısı: 1.830
Kooperatiflere ait villa sayısı: 1.090
Biten villa sayısı: 1.106
Arsa fiyatları: 100 YTL (metrekare)
Tamamlanan villaların fiyatları: 750 bin-1 milyon dolar
Kaba inşaatı bitmiş villaların devir fiyatları: 350 bin dolar

'Arsalarımızı geri aldık açık artırma ile sattık'

24.5 milyon YTL ödemişsiniz. Bu para nasıl sağlandı?

Biz dedik ki kimseden, hiçbir üyeden ekstra para almayacağız. Kendi kaynaklarını ortaya çıkarırsak buranın, para almadan yapabilirdik. Projenin yüzde 30'u inşa edilmişti; gerisi daha duruyordu. Alay ettiler bazıları bizimle. Hayal görüyorlar dendi. Üyelerin o günkü tarihte 10 milyon YTL'ye yakın birikmiş borçları vardı. Ödemiyorlardı. Bir de Kooperatifler Birliği'nin dağıtılmış arsaları vardı. Parası ödenmeyen arsalarımızı geri aldık. Kendi malımızı yani... Sonra nakde dönüştürmeye başladık bunları sata sata. 140 kadar parselin 130'dan fazlasını sattık. 13 parsel daha var şu anda. Her şey çok şeffaf oldu. 9- 10 milyon YTL'lik ihalelerimiz oldu mesela. 2.8 kırımla iş yapılıyordu devraldığımızda. Yüzde 60'lık kırımla verdik. Var olan kaynakları değerlendirerek yaptık ödememizi. Üyelerden alacağımızı da aldık. Arsaları satarken açık artırma ile sattık. İlana çıktık. Değerini artırarak gittik. Yani böyle bir sistem Türkiye'de hiçbir kooperatifte yok. 850-900 bin YTL'lik bir arsayı 1.5 milyon YTL'ye satabildik mesela. Tepekent'in 2003'ten sonraki gelişimi incelenmeye layık.

Ünlü futbolcu Hakan Şükür de burada yaşıyor

Tamamlandığında yaklaşık 10 bin kişinin yaşayacağı Tepekent'in önümüzdeki yıldan itibaren Kent Yönetimi tarafından idare edilmeye başlanacağını belirten Tepekent Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Fevzi Bilek şunları söyledi: "Kentte ortak alanlara yaklaşık bir milyon çeşitli türde ağaç ve bitki dikilirken, villa bahçelerine dikilen ağaç ve bitki sayısıyla bu sayı yaklaşık 3 milyona çıktı. Önümüzdeki yıllarda Tepekent adeta bir orman havasına bürünecek. Yaklaşık 10 kilometrelik bir yürüyüş alanı mevcut. 24 derslikli Tepekent İlköğretim Okulu'nu tamamladık. Önümüzdeki dönemde eğitim öğretime açılacak. Üyelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri fiziki alanların hayata geçmesiyle birlikte Tepekent'te büyük bir hareketlilik gözlemleniyor. Özellikle sanat, spor ve siyaset çevrelerinden çok sayıda ünlü ismin Tepekent'i tercih etmeleri bizim için önemli. Bu kişilerin arasında ünlü futbolcu Hakan Şükür, diğer futbolcular Necati Ateş, Sabri Sarıoğlu ve sanatçı Şener Şen de yer alıyor. Mehmet Sevigen, Kenan ve Ozan Doğulu kardeşler, Edip Önder ve Samime Sanay'ın da Tepekent'te villası var."

24.5 milyon YTL'lik uzlaşma

Planların iptaline itiraz ettiklerini anlatan Bilek, 24.5 milyon YTL'ye anlaştıklarını söyledi..

Nasıl ikna ettiniz? Neler yaptınız?

Türkiye'de buna benzer bazı projeler atıl kalmış durumda zaten. Ama biz akıllıca bir yol izledik. Mesela, bugün varoşlarda, gecekondu mahallelerinde insanlar devlete ait yere giriyor, devlet de ona su, elektrik, hizmet veriyor. Biz tüm altyapıyı yapıyoruz; tapulu arazide her şeyin bedelini ödüyoruz. Neden planlar iptal ediliyor anlayamadık dedik. İtirazımızı anlayışla karşıladılar. Sonuçta 24.5 milyon YTL'ye uzlaştık. Karşılığında 13.5 milyon YTL'si nakit, gerisinin karşılığında da kreş, cami ve okul parsellerini Maliye Bakanlığı'na iade ettik. Davalar kalktı. Eski plan geçerli oldu. Öncesinde inşaatlar bitse bile tapu dağıtımı yapamıyorduk. 2007 ve 2008'de müstakil tapuya döndük. Artık her villanın tapusu olacak. Kararlar alınmadan önce bize Danıştay'dan uygunluk kararı götürmemizi söylediler. Danıştay onayının ardından da Maliye Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın üçlü kararname vermesi gerekiyormuş. Danıştay'a da gittik. Oradan olur çıktı. Karara istinaden üçlü kararname de çıktı. Sonuçta Tepekent denen yerin tüm sorunları çözüldü. 800'ün üzerinde müstakil tapu şu anda dağıtıldı. Geri kalanlar da hazır. Noksanları bitince teslim edilecek. Artık kent yönetimine geçilecek. 200 aile oturuyor. 500 binaya doğalgaz bağlanmış. Bu da demek oluyor ki bu yaz en az 400 aile burada oturacak.

'Türkiye kooperatif mezarlığı olmuş'

Birlik Başkanı Fevzi Bilek, Tepekent'te sorunların birer birer aşıldığını şu örnekle anlatıyor: "Öyle bir noktaya geldik ki, çamurdan arabaların gitmediği bir yerdi Tepekent. Şimdi ise en son genel kurul toplantısında bize gelen şikayet şuydu: 'Efendim benim evim Manolya Sokağı'nda. Neden sokakta manolya ağacı yok?'. Yani insanların en büyük problemi bu artık. Türkiye'de kooperatifler mezarlığı var. Başlayan inşaatlar 20-30 yılda bitiyor ama biz bu güveni sağladık.

Sabah Emlak


Geri Dön