19 şirket 2019 sonuna kadar 472 franchise şube açacak!
50 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen franchise sektörüne sürekli yeni oyuncular katılıyor. Yeni franchise vermeye başlayan markaların girişimcilere sunduğu fırsatları araştırdık. Buna göre, 19 şirket 2019 sonuna kadar 472 franchise şube açacak.
Türkiye'de hizmet sektörünün büyümesine bağlı olarak franchising sektörünün de hızla büyüdüğüne tanıklık ediyoruz. Girişimcilerin büyük bir kısmı artık sıfırdan iş kurmak yerine kendini kanıtlamış bir markanın şemsiyesi altına girmeyi, iş kurma süreçlerinde etkin bir destek alacakları, belli bir know how'ı olan işletmelerle çalışmayı tercih ediyor. Rakamlarla franchising ekosistemine bakacak olursak, 2018 sonunda 50 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenen sektör, halihazırda 3 bin zincir işletmenin sahip olduğu 60 bin şube ile büyümeyi sürdürüyor. Zincir sayısı ile Avrupa birincisi olan Türkiye'de franchising sektörü son beş yılda yüzde 180 gibi rekor bir büyüme gösterdi. Bu büyüme de 200 bin kişiye yeni istihdam alanı yarattı.
Ekonomist’ten Burcu Tuvay’ın haberine göre; Bu ekosisteme her gün yeni bir marka ekleniyor. Bu markalar, ilk kez franchise vermeye başlayan yeni markalar. Haberimizde yeni franchise vermeye başlayan markaların girişimcilere sunduğu fırsatları araştırdık. Yaptığımız araştırmaya göre, 19 şirket 2019 sonuna kadar 472 franchise şube açmayı planlıyor.
YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞ HIZI
Tostmatik, içecek ve tostu aynı anda verebilen, kampanyalar ve menüler oluşturabilen, yapay zekaya sahip gelişmiş bir otomat. Küçük ve taşınabilir yapısı sayesinde her yerde rahatlıkla kurulabiliyor. Personel ihtiyacı olmadığından 7/24 çalışmaya da uygun. Tostmatik Pazarlama ve Satış Müdürü Emir Üstündağ, "Yatırımcıya işgücü ve zaman harcamadan gelir elde etme ve düşük yatırım bedeli sayesinde yatırımını hızlı geri döndürmesiyle cazip bir yatırım imkanı sunuyoruz" diye konuşuyor.
Şirketin şu anda 20 noktada otomatı bulunuyor. Emir Üstündağ, 2019 yılı sonuna kadar 200 adet daha franchise vermeyi planladıklarını söylüyor. Toplam yatırım maliyeti modele göre 10 bin 500 dolar ile 12 bin 500 dolar arasında değişiyor. Yüzde 40 kâr marjı ile çalışılıyor ve aylık 10 bin ile 20 bin TL arasında ciro hedefleniyor.
PARTİ MALZEMESİ SATIYOR
Son yılların popüler konseptlerinden biri de çocuklara ya da yetişkinlere özel olarak parti malzemeleri sunan mağazalar. Bu alanda birçok girişim görüyoruz. Balon Evi de bu parti malzemesi satan mağazalardan biri. Balon Evi Genel Müdürü Mustafa Oğuz Vanlı, "Parti için gerekli olan tüm ürünler mağazalarımızda yer alıyor. Doğum günü, baby shower, halloween, yılbaşı partisi gibi kutlamalar için hizmet veriyoruz" diyor.
Balonevi franchise vermeye de başladı ve 20 şubeye ulaştı. 2019 sonuna kadar dört şube daha açılması planlanıyor. Metrekareye göre değişmekle birlikte, bir mağaza ortalama 150 bin ile 200 bin TL arasında yatırımla kurulabiliyor.
KURU TEMİZLEME HİZMETİ
Networkdry.com, 23 ilde 120 adet kuru temizleme noktasıyla müşterilerinin siparişlerini maksimum 5 saat içerisinde kapıdan alıyor ve 24 saat içinde teslim ediyor. Şirket Şubat 2019'da franchise vermeye başlayacak. Network Dry Kurucu Ortağı Gökhan Aydan, "Hedefimiz ilk önce Türkiye'nin 81 iline ve daha sonra orta vadede başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya yayılmak. 2019 sonunda minimum 24 adet franchise vermeyi planlıyoruz, ilk üç yıl sonunda 110 franchise'a ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuşuyor.
Şirket 2019 yılı için isim hakkı bedeli almıyor. Yatırım bedeli konsepte göre 37 bin ile 55 bin bin Euro arasında değişiyor. Kâr marjı da bölgeyegöre yüzde 30 ile yüzde 120 arasında değişirken, şubeler için aylık 50 bin ile 200 bin TL arasında ciro hedefleniyor.
DÜŞÜK KALORİLİ YOĞURT
ABD merkezli Sincerely Yoğurt, 2017 yılında Türkiye'deki ilk şubesini İstanbul Bağdat Caddesi'nde açtı. Sincerely Yoğurt, kiosk ve dükkan konsepti ile işlek caddeler, alışveriş merkezleri, havalimanları, sinemalar, spor merkezleri, plajlar, çocuk eğlence merkezleri ve üniversitelerde en az 3 metre cepheli, 20m2 ile 90m2 arasındaki alanlarda kurulabiliyor. Şirket, 'kendi lezzetini kendin yarat' konseptiyle, tüm şubelerde, 80'i aşkın malzeme alternatifleri ekleyerek, düşük kalorili yoğurt seçenekleri sunuyor.
Sincerely Yogurt'ta franchise giriş bedeli olarak 49 bin TL alınıyor. Bir şubenin 149 bin TL yatırımla açılabildiği ifade ediliyor.
TATLI KAZANÇ FIRSATI
Bir tatlı konsepti olan Anatolian Zaika, Türkiye genelinde dört şubeyle faaliyet gösteriyor. 2019 sonuna kadar 11 şubenin daha açılması planlanıyor. 10 bin dolar franchise giriş bedeli alınıyor. Toplam yatırım maliyetinin m2 ve açılacak dükkanın fiziki yapısına göre değişmekle birlikte ortalama 800 bin ile 1,2 milyon TL arasında olduğu ifade ediliyor. Yüzde 30 net kâr marjı sunulurken, şubeler için aylık ortalama 180 bin ile 250 bin TL arasında ciro hedefleniyor.
YENİ FAST FOOD ZİNCİRİ
1 Burger, 1 Yiyecek işletmeleri A.Ş. tarafından 2017 yılında kurulmuş yüzde 100 yerli bir hamburger zinciri markası. Gurme burger konseptiyle faaliyet gösteren şirket, 2020 yılında yurtdışına da açılmayı planlıyor. Bu yıl franchise vermeye başlayan marka, yatırımcılarına doğru lokasyon tespiti, merkezden personel desteği ve eğitimi, mimari projelendirme, bölge koruma, ürün tedarik desteği, yazılım desteği gibi destekler sağlıyor.
Halen üç şubeyle faaliyet gösteren 1 Burger, 2019 yılı sonuna kadar bu sayıyı 25'e ulaştırmayı planlıyor. Bir şube 250 bin TL yatırım maliyetiyle kurulabiliyor. Yüzde 5 ile yüzde 20 arasında kâr marjı sunulurken, şubeler için aylık 120 bin ile 150 bin TL arasında ciro hedefleniyor.
DÖNERDE ATAK YAPACAK
1 Yiyecek işletmeleri A.Ş.'nin bir başka markası da 2017 yılında kurulan 1 Döner. Bu marka yoğun olarak İstanbul ve ilçelerinde, çok sayıda şubesiyle hizmet vermeyi hedefliyor. Şubeler 20 ile 80 m2 arasında konumlanabiliyor. Yatırımcılara doğru lokasyon tespiti, merkezden personel desteği ve eğitimi, mimari projelendirme, bölge koruma, ürün tedarik desteği, yazılım desteği gibi destekler sağlanıyor.
Bu yıl franchise vermeye başlayan ve altı şubeye ulaşan marka, 2019 sonuna kadar 50 şubeye ulaşmayı planlıyor. Franchise giriş bedeli alınmıyor. Bir şubenin toplam yatırım maliyeti 79 bin TL olarak ifade edilirken yüzde 15 net kâr marjı sunuluyor. Şubeler için aylık 100 bin TL ciro hedefleniyor.