16 / 05 / 2024

19. yüzyıla ait 15 çeşmenin restorasyonu tamamlandı!

19. yüzyıla ait 15 çeşmenin restorasyonu tamamlandı!

Osmanlı döneminden kalma tarihî çeşmeler, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı KUDEB biriminin işbirliğiyle onarılarak halkın kullanımına açıldı. 15 tarihî çeşme 10 ay süren



İstanbul'un 19. yüzyıla ait 15 çeşmesi restore edildi. Osmanlı döneminde mahalle, ilçe sınırı olma özelliği taşıyan çeşmeler restorasyonun ardından hayrat özelliğine kavuştu. Sıbyan Mektebi Çeşmesi, Süleymaniye Su Maskemi'nin de aralarında bulunduğu 15 çeşme, 10 ay süren titiz bir çalışma ile yeniden hayat buldu. Çeşmeler, Osmanlı döneminde hayrat olmanın yanı sıra yer yer sınır, mahalle sınırı olarak da kullanılmış. Bazıları meydan çeşmesi, bazıları da duvar çeşmesi özelliği taşıyor. Çeşmeler, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) arasında şubat ayında imzalanan protokol kapsamında 830 bin liraya restore edildi. Tarihî yarımada, Üsküdar ve Eyüp'te bulunan çeşmelerin işlevsel hale gelmesi için çatı tamirlerinden levha işlemesine kadar her detay tek tek elden geçirildi. Zamanla yapılan yeni zemin döşemeleri yüzünden toprağın altında olan çeşmeler öncelikle toprak altından çıkarıldı. Kitabeleri yeniden yazılan çeşmelere musluklar takıldı.

Osmanlı dönemine ait olan çeşmelerin hayrat özelliği taşıdığını aktaran Şimşek Deniz, "15 çeşmenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin onaylanmış olması çeşmelerin aslına uygun olarak yapılmasını sağladı. Biz projeler üzerinden çalışmalarımızı yaptık." dedi. Restorasyon sırasında birçok engelle karşılaştıklarını belirten Deniz şöyle konuştu: "Mesela Eminönü'ndeki bir çeşmenin üzerinde 4 katlı bina vardı. Yine aynı şekilde Arapzade Çeşmesi'nin üzerindeki binalar da kaldırıldı. Yapılan çalışmaların ardından çeşme üzerindeki işgaller ve aykırı ekler de giderilerek çeşmeler yeniden kullanıma kazandırıldı."
Zaman/SEVGİ KORKUT

 


Geri Dön