İhale

1915 Çanakkale Köprüsü ay sonunda ihaleye çıkacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararını aldık. Şu an ihale dokümanlarını hazırlıyoruz ve bu ayın sonunda ilana çıkacağız." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Kars'ta, valiliği ziyaret ederek burada gazetecilere açıklamada bulundu.


Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ihale aşamasının sorulması üzerine, ihaleye eylül ayının sonunda çıkılacağını söyledi.


Türkiye'de önemli projelerin hayata geçtiğini belirten Arslan, "Ülkemizin büyük projeleri önemli. Gerçekten gurur projelerimiz olan Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açtık. Onların bağlantısında olan otoyollarda da çalışmalar devam ediyor. Bunların tamamlayıcısı olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili YPK kararını aldık. Şu an ihale dokümanlarını hazırlıyoruz ve bu ayın sonunda ilana çıkacağız." diye konuştu.


Bakan Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için yap, işlet, devret modeli ile ilana çıkacaklarını vurguladı.


Ocak ayı içerisinde teklifleri alacaklarını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:


"İnşallah 18 Mart 2017 tarihinde de ilk kazmayı vuracağız. Dolayısıyla Sarıkamış bizim için önemli, Çanakkale bizim için önemli. Ecdadın kanı ile sulayıp bize vatan olarak bıraktığı bu toprakları layığı ile işlemek lazım. Oralarda refah seviyesi yüksek bir şekilde yaşayabilmemiz için biz, inşallah onların da ruhuna uygun şekilde bu ülkeyi geliştiriyoruz. 1915 Çanakkale de ona uygun yaptığımız projelerden biri, inşallah ihale süreci ülkemiz için, insanımız için hayırlı olsun."


Bakan Arslan'a, Kars Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, bazı partililer ile vatandaşlar katıldı.


AA


Haber Yeni Asır'da şöyle yer aldı;

Türkiye'de önemli projelerin hayata geçtiğini belirten Arslan, "Ülkemizin büyük projeleri önemli. Gerçekten gurur projelerimiz olan Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açtık. Onların bağlantısında olan otoyollarda da çalışmalar devam ediyor. Bunların tamamlayıcısı olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili YPK kararını aldık. Şu an ihale dokümanlarını hazırlıyoruz ve bu ayın sonunda ilana çıkacağız." diye konuştu. Bakan Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için yap, işlet, devret modeli ile ilana çıkacaklarını vurguladı.


Yeni Asır 



Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, gurur projeleri olarak nitelendirdiği Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açtıklarını hatırlatarak, "Bunların tamamlayıcısı olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını aldık. Şu an ihale dokümanlarını hazırlıyoruz. Ay sonunda ilana çıkacağız" dedi.


TEKLİFLER OCAKTA

Kars'ta temaslarda bulunan Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için yap-işlet-devret modeli ile ilana çıkacaklarını vurguladı. Ocak ayı içerisinde teklifleri alacaklarını ifade eden Ulaştırma Bakanı Arslan, şöyle konuştu: "İnşallah 18 Mart 2017 tarihinde de ilk kazmayı vuracağız. Sarıkamış da Çanakkale de bizim için önemli. Ecdadın kanı ile sulayıp bize vatan olarak bıraktığı bu toprakları layığıyla işlemek lazım." Bakan Arslan, refah seviyesini yükseltmek için bölgenin ruhuna uygun şekilde ülkeyi geliştirdiklerini anlatarak, "1915 Çanakkale de ona uygun yaptığımız projelerden biri... İnşallah ihale süreci ülkemiz için, insanımız için hayırlı olsun" diye konuştu.


Sabah


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Bakanı Ahmet Arslan, "1915 Çanakkale Köprüsü'yle ilgili YPK kararını aldık. İhale dokümanlarını hazırlıyoruz ve ay sonunda ilana çıkacağız. İnşallah ilk kazmayı 18 Mart 2017'de vuracağız" dedi. 


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, gurur projeleri olarak nitelendirdiği Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açtıklarını, bağlantısında olan otoyollarda da çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bunların tamamlayıcısı olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını aldık. Şu an ihale dokümanlarını hazırlıyoruz ve bu ayın sonunda ilana çıkacağız" dedi.


Layığıyla işlemeliyiz 

Bakan Arslan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Kars'ta, valiliği ziyaret ederek burada gazetecilere açıklamada bulundu. Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ihale aşamasının sorulması üzerine, ihaleye eylül ayının sonunda çıkılacağını söyledi. Bakan Ahmet Arslan, sözlerine şöyle devam etti: "Sarıkamış bizim için çok büyük öneme sahip. Çanakkale bizim için önemli. Ecdadın kanıyla sulayıp bize vatan olarak bıraktığı bu toprakları layığıyla işlemek lazım. Oralarda refah seviyesi yüksek bir şekilde yaşayabilmemiz için biz, inşallah onların da ruhuna uygun şekilde bu ülkeyi geliştiriyoruz. 1915 Çanakkale de ona uygun yaptığımız projelerden biri, inşallah ihale süreci ülkemiz için, insanımız için hayırlı olsun."


Bölgede 200 bin kişiye istihdam

Bakan Ahmet Arslan, Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'nın Doğu ve Güneydoğu'daki yatırım hamlesinden payına düşeni alacağını ifade etti. Bu bölgelerin kalkınacağını aktaran Arslan, "Her yıl bu bölgede 10 tane fabrika yapılacak. Her yıl bu merkezlerde yaklaşık 200 bin istihdam sağlanacak. Böylece bu bölgedeki yatırımların her yıl yüzde 60 artmasını hedefliyoruz" dedi.


İnşaat 18 Mart 2017'de

Bakan Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için yap, işlet, devret modeliyle ilana çıkacaklarını vurguladı. Ocak ayı içerisinde teklifleri alacaklarını ifade eden Bakan Arslan, "İnşallah 18 Mart 2017 tarihinde de ilk kazmayı vuracağız" ifadelerini kullandı.


Akşam 


Bu haber Para Dergisi'nde şu şekilde yer aldı

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün bu yıl ihaleye çıkacağını belirtti. İlk kazma 18 Mart 2017'de vurulacak. Arslan, Kanal İstanbul Projesinde ise alternatif güzergâh çalışmalarının son aşamaya geldiğini açıkladı... 

Türkiye ulaştırmada mega projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Yap-lşletDevret (YİD) modeliyle ihale edilmiş, finansmanı bulunmuş "Avrasya Tüp Geçişi, İstanbul Yeni Havalimanı" gibi dev projeler rayında yürürken, gözler yeni projelere çevriliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hizmete girmesinin ardından sıra Ege'yi Avrupa'ya bağlayacak 1915 Çanakkale Köprüsü'ne geliyor. 

Köprüyü bu yıl ihaleye çıkaracaklarını açıklayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ilk kazmayı 18 Mart 2017'de vuracaklarını söyledi. Arslan, Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün de dahil olduğu otoyolun tamamının veya alternatif olarak Çanakkale Boğaz Köprüsü'nü içeren çok daha küçük bir kısmının YİD modeli ile yapılmasını planladıklarını kaydetti. 
Kanal İstanbul Projesi'nde alternatif güzergah çalışmalarının son aşamaya geldiğini vurgulayan Bakan Arslan, spekülasyon oluşmaması için güzergahı yüzde 100 netleştirmeden açıklamayacaklarının altını çizdi. 

"Kanal İstanbul'un daha fazla gecikmeye tahammülü yok" diyen Arslan, amaçlarının birkaç seneyi aşmayacak şekilde ihale sürecini başlatıp, kazmayı vurmak olduğunu dile getirdi. Arslan, bu sene sonuna kadar ihale süreçlerinin başlatılması halinde 1.5-2 sene içerisinde ciddi anlamda yol alınacağını vurguladı. Türkiye Varlık Fonu'ndan yeni büyük projelerin hayata geçirilmesi aşamasında, hızlı ve düşük maliyetle fonlanmasında yararlanılacağının altını çizen Arslan, Kanal İstanbul ve 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli gibi projelerde de fonun maliyetlerin düşük tutulmasına yardımcı olacağını kaydetti. 

"VATANDAŞ MAĞDUR OLMASIN" 

Para Dergisi'ne açıklamalarda bulunan Bakan Arslan, Kanal İstanbul Projesi'nin hem Marmara Denizi'ni Karadeniz'e bağlamak hem de İstanbul Boğazı'ndaki tehlikeleri azaltabilmek adına çok önemli bir alternatif olarak görüyor. Projeyi oluşturacağı katma değer ve insanların refahına katkı anlamında çok önemsediklerini söyleyen Arslan, Kanal İstanbul'la ilgili birçok alternatif güzergah üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Güzergah çalışmalarında her biri özel öneme sahip birçok kriteri dikkate aldıklarını ifade eden Arslan şunları kaydetti: "Bu güzergahları çalışırken iki şeyi çok önemsedik. İlki günün sonunda 'ya şu güzergahla ilgili çalışmaları da sonuna kadar yürütseydik daha mı doğru olurdu' sorusuna cevabımızın olması adına, bütün güzergahlar hakkında sanki o güzergah olacakmış gibi en ince ayrıntısına kadar çalışma yapıyoruz. İkincisi, özellikle spekülasyon oluşmamasma uğraşıyoruz.
Ne yazık ki birileri konuyu speküle ediyor, arazi toplulaştırıyor, satıyor, alıyor. 
Bu anlamda vatandaşın mağdur olmaması adına güzergahı yüzde 100 netleştirmeden açıklamak istemiyoruz. Vatandaş mağdur olmasın istiyoruz. Ancak, güzergahla ilgili çalışmalarımız artık son aşamaya geldi."

 "GECİKMEYE TAHAMMÜLÜ YOK"


Bakan Arslan, Kanal İstanbul gibi "devasa ve çılgın" bir projenin hayata geçirileceği finansal yöntemin de önemli olduğunu vurguladı. Finansal yöntem üzerinde çalışmalann sürdüğünü belirten Arslan, "Hangi yöntemle yapmak ülke ekonomisi için daha faydalıdır? O çalışmaları da bitirme aşamasındayız. Onu da bitirdikten sonra ihale süreçlerini başlatacağız. Çünkü Kanal istanbul'un da daha fazla gecikmeye tahammülü yok. Oluşturacağı bir katma değer var." dedi. 

İHALE YILSONUNDA 

Arslan, Kanal İstanbul Projesi'nde ihale sürecini yılsonuna kadar başlatmayı planladıklarını açıkladı. Bu büyüklükteki bir projede zaman belirtmenin yanıltıcı olabileceğini ifade eden Arslan şunları söyledi: "Amacımız artık gecikmeden süreçleri tamamlayıp, ihale sürecini de başlatıp kazmayı vurmak. Bunun birkaç seneyi aşmaması için gayret gösteriyoruz. Bu sene sonuna kadar inşallah ihale süreçlerini başlatabilirsek zaten ondan sonra 1.5-2 sene içerisinde de bayağı bir yol almış oluruz diye düşünüyorum. Bu proje dünyanın en büyük projelerinden biri olacak. 
Bu nedenle acele etmek yerine en iyi şekilde yapmayı, İstanbul ve Türkiye için en iyisini hayata geçirmeyi amaçlıyoruz." 

YENİ PROJELERE FİNANSMAN 

Bakan Arslan, Türkiye Varlık Fonu'ndan büyük projelerin hayata geçirilmesi, hızlı ve düşük maliyetle fonlanmasında yararlanılacağını söyledi. G20'yi oluşturan bütün ülkelerin böyle bir fonu olduğunu dile getiren Arslan, bu fonu ülkenin kalkınması, altyapı projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi için bir lokomotif olarak kullandıklarını vurguladı. "Biz bu konuda belki de geç kaldık" diyen Arslan, dolayısıyla Varlık Fonu'nun insanların refahını arttırmak için bir refah fonu gibi düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi. 
Fonun ulaştırma altyapılarına ilişkin de fonlama görevi üstleneceğine değinen Arslan, "Ülkemizin ulaşımının kolaylaştırılması için büyük projeleri daha hızlı yapabilmek, daha düşük maliyetle fonlamak için bundan kesinlikle yararlanacağız. Bu projeleri bir an önce hayata geçirip insanlarımızın refah düzeyini daha da arttırmak, ülkemize katma değer oluşturmak istiyoruz. Bu fonun böyle bir fonksiyonu var. Bizim buradaki amacımız, gündemimizde olan projeleri fonlamak. Kanal İstanbul ve 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli gibi kamu kaynaklarının kullanılması gereken projelerde maliyetlerin çok düşük tutulmasına yardımcı olacak" şeklinde konuştu. 

Varlık Fonu'nun sadece büyük projelerin hayata geçirilmesi konusunda kullanılmayacağının altını çizen Arslan, Ulaştırma Bakanlığı'nın Anadolu'nun dört bir yanında binlerce proje yürüttüğünü, bunların bir kısmının yap-işlet-devret modeliyle yapıldığını vurguladı. Arslan, fonun maddi anlamda dönüşü olmayan ancak vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için ihtiyaç duyulan projelerin finansmanında kullanılacağını kaydetti. 

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ 


Bakan Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde ihale süreçlerinin başlatıldığını, bu sene içerisinde ihaleye çıkılarak 18 Mart 2017 tarihinde ilk kazmanın vurulacağını 
ifade etti. Bakan Arslan şu açıklamalarda bulundu: "1915 Çanakkale Köprüsü'nün fonksiyonu sadece Çanakkale'de Gelibolu'dan Lapseki'ye geçiş sağlamak değil. O köprünün Avrupa'dan gelip Ege ve Batı Akdeniz'e inecek yük hareketinin İstanbul'a girmeden hemen inmesini sağlama gibi bir fonksiyonu da var. Bu birinci fonksiyon... İkinci fonksiyon, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü ve 1915 Çanakkale'yi düşünürseniz, üçü birden bittiğinde, otoyollar birbirine bağlandığında Marmara Denizi'nin etrafında bir ring oluşturmuş olacağız. İşte, bu ring seyahat süresini kısaltarak vakit, nakit ve yakıttan tasarruf sağlayacak. 

Daha da önemlisi karbondioksit emisyonu anlamında daha az gaz salımı nedeniyle çevreye önemli katkısı olacak. Bütün bunlar hem ticaretin, ekonominin büyümesi hem de insanlarımızın yaşam standardının yükselmesi anlamına geliyor." Projenin finansmanına ilişkin de bilgi veren Bakan Arslan, Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün de dahil olduğu otoyolun tamamının veya alternatif olarak Çanakkale Boğaz Köprüsü'nü içeren çok daha küçük bir kısmının Yap-Işlet-Devret (YİD) Modeli ile yapılmasının planlandığını vurguladı. 

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI İHALESİ 

Rize-Artvin Havalimanının gerçekten bölge için önemli bir havalimanı olacağını vurgulayan Bakan Arslan, Yüksek Planlama Kurulu'ndan karar çıktığını, proje çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ifade etti. Rize-Artvin Havalimanı altyapı ihalesi için 8 Eylül tarihi belirlendiğini hatırlatarak, projede bazı revizyonların yapılması gerektiği için altyapı ihalesinin ileri bir tarihe ertelendiğini vurgulayan Arslan, "Bu çok uzun sürecek bir süreç değildir. İmar planı yapımı için sözleşme imzalandı ve imar planı 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rize 11 Müdürlüğü'ne müracaat edildi, ihalesi önümüzdeki aylarda yapılacaktır. Dünyada dördüncü, Türkiye'de ise Ordu-Giresun Havalimanı'ndan sonra ikinci deniz dolgusu üzerine inşa edilen havalimanı olacak" diye konuştu. 

HEDEF, 450 MİLYON YOLCU 

Havalimanlarının terminal binalarını yenileme çalışmalarına ise belli bir prog ram dahilinde devam edildiğini ifade eden Bakan Arslan şu bilgileri verdi: "Önceki yıllarda terminal yenileme çalışmalarına başlanan Van Ferit Melen, Sinop ve Çanakkale Havalimanlarındaki çalışmalar hızla devam ediyor. Van Ferit Melen Havalimanı terminalinin bu yıl içerisinde, Sinop ve Çanakkale Havalimanı terminallerinin ise 2017 yılı içerisinde hizmete açılması planlanıyor. Buna ek olarak Kahramanmaraş, Muş ve Balıkesir Merkez Havalimanları terminal binalarının yenilenmesine yönelik yapım ihaleleri yıl içerisinde gerçekleştirildi. Gaziantep Havalimanı yeni terminal binası ihalesi içinse çalışmalar sürdürülüyor. Sektöre kazandırılan yeni havalimanı ve terminal binalarının yanı sıra; artan yolcu ve uçak potansiyeli ile öngörülen ihtiyaçlar dikkate alınarak PAT sahalarının uluslararası standartlarda hizmet kalitesini artırmaya yönelik yatırımlara da önem veriyoruz. Gerek PAT sahalarının onarımı, gerekse kapasite artırımının sağlanması için önceki senelerde yapımına başlanan Atatürk, Konya ve Gaziantep Havalimanlarındaki çalışmalar tamamlandı, önümüzdeki yıllarda tamamlanması planlanan Esenboğa, Kars Harakani, Sinop Havalimanı'ndaki çalışmalara da devam ediliyor. Ayrıca yıl içerisinde Adnan Menderes, Samsun Çarşamba ve Kapadokya Havalimanlarının PAT sahalarının ihaleleri gerçekleştirildi. Milas-Bodrum ve Antalya Havalimanları PAT sahalarının ise 2017'de ihale edilebilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. 

Havalimanı yatırımlarında, 'her 100 km'de bir havalimanına ulaşma' konsepti çerçevesinde mevcut havalimanlarının diğer ulaşım modları ile entegrasyonunun daha da artırılması ile 2023 hedeflerinde yer alan 450 milyon yolcu kapasitesine ulaşılması amaçlanıyor."


Limanlarda ihale çalışmaları sürüyor 


Filyos Limanı altyapı inşaatının yapımını kamu kaynaklarıyla geçen ay yer teslimi yaparak başlattıklarını söyleyen Bakan Arslan, üstyapının ise YİD modeli ile ihale edileceğini vurguladı. 
Filyos Limanı'nın hem Marmara limanları ve boğazların yükünü hafifleteceğini hem de Orta Asya ve Karadeniz kaynaklı dış ticaretin demiryolu ağı üzerinden Güneye ve Ortadoğu'ya ulaşmasına imkan sağlayacağını dile getiren Arslan, proje kapsamında uzunluğu 3 bin metrelik ana mendirek, 2 bin metrelik tali mendirek, 3 bin metrelik rıhtım yapılacağını kaydetti. 
Mersin'de ana liman (hub-port) olarak hizmet vermek üzere 12,8 milyon TEU/yıl kapasiteli Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi planlandığını, halen 1/1000 ölçekli uygulama imar planı çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Arslan, "Projeye ait fizibilite, ÇED ve diğer belgelerin AB standartlarına getirilmesi ve uygulama projeleri ile ihale dosyalarının hazırlanması çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda 'çevresel etki değerlendirmesi olumlu' kararı verildi" dedi. 

Türkiye'nin en önemli ana limanlarından biri olması beklenen Çandarlı Limanı'nın mendireğini tamamladıklarını söyleyen Arslan, üst yapının da yap işlet devret yöntemi ile yapılması için ihale çalışmalarının sürdüğünü, en yakın zamanda tekliflerin alınacağını kaydetti. 

Ankara-Niğde Otoyolu ihalesine çıkılıyor 


Bakan Arslan, takvimde gecikme olmadan otoyol ihalelerinin devam ettiğini söyledi. Kuzey Marmara Otoyolu'nun devamı niteliğindeki 88 km'lik Kınalı-Odayeri ve 169 km'lik Kurtköy-Akyazı Otoyolları ihalelerinin Mayıs 2016'da gerçekleştirildiğini belirten Arslan, "Önümüzdeki 1-2 ay içinde 330 km'lik Ankara-Niğde Otoyolu'nun ihalesine çıkacağız. 2023 hedefleri doğrultusunda önümüzdeki yıl diğer planlanmış otoyollarımızın ihaleleri de gerçekleştirilecek. 
Karayolu yatırım çalışmaları kapsamında Karayolları Genel Müdürlüğü merkezi yönetim bütçesinden yıllık ortalama 19 milyar TL yatırım harcaması yapılıyor. 

Ayrıca yap-işlet-devret modeliyle 2023 hedefleri kapsamında yapım çalışmaları devam eden ve yapımına önümüzdeki süreçte başlanacak toplam 2 bin 92 km'lik proje var" diye konuştu. 

Yeni uçak projelerine devam 

Bakan Arslan, 2016 yılında başlattıkları yerli uçak projesinde ön fizibilite çalışmasının Bakanlığın koordinesinde ilgili kurum, kuruluş ve özel sektör katılımı ile tamamlandığını açıkladı. Yerli uçak projesine devam edileceğini söyleyen Arslan, "İlk etapta 32 koltuklu ilk uçağımızın yapımı ile 60-70 koltuk kapasiteli tamamen ülkemize özgü yeni bir uçak modelinin kendi mühendislerimizce geliştirilmesine karar verildi. 2023 hedeflerimiz kapsamında da çalışmalarımız takviminde ilerliyor" dedi. 

Para