Sektörel

1915 Çanakkale Köprüsü gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek?

Türkiye’nin dev projesi 1915 Çanakkale Köprüsü 18 Mart'ta hizmete açılıyor. Peki 1915 Çanakkale Köprüsü gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...Merakla beklenen1915 Çanakkale Köprüsü yer aldığı bölgedeki ticari cazibeyi ve yatırımları da artırdı

Marmara Bölgesi’ni çepeçevre kuşatan ve Ege Bölgesi’yle birleştiren “1915 Çanakkale Köprüsü 18 Mart tarihinde hizmete açılıyor. Merakla beklenen1915 Çanakkale Köprüsü yer aldığı bölgedeki ticari cazibeyi ve yatırımları da artırdı. Peki 1915 Çanakkale Köprüsü gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek? 

1915 Çanakkale Köprüsü'nün hayata geçirildiği bölgedeki yatırım alanları, yatırımcı profili ve tercih edilen yatırım türleri üzerine önemli araştırmalar yapan TSKB Gayrimenkul Değerleme, merakla beklenen projenin gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyeceğini açıkladı. 

Peki 1915 Çanakkale Köprüsü gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

Merakla beklenen 1915 Çanakkale Köprüsü projesinin Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya açılım sağladığını, bu sebeple de etki alanında kalan bölgelerin sanayi ve ticari yatırımlarda odak noktası olacağını kaydeden TSKB GD Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, söz konusu ulaşımın daha kolay ve ekonomik hale gelme beklentisiyle bölgedeki sanayi yatırımlarını cazibeli hale geldiğini kaydetti.,

Bölgeye talep arttı mı

Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi ve Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 60 civarında yatırımcının yatırım yaptığını kaydeden TSKB GD Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu yaptığı açıklamada “Mevcut OSB’lerde genişleme sahaları ve yeni OSB’ler açılması için çalışmaların başlatılacağını düşünüyoruz. Çanakkale Köprüsü projesinin açıklanmasıyla birlikte bölgede yoğun bir taleple birlikte fiyatlarda da artışlar gözlemliyoruz. Google aramalarına baktığımızda da güzergahın belirli olduğu dönemde, arsa arayışlarının arttığı ve pandemi dönemi sonrasında da artış kaydetmeye devam ettiği açık bir şekilde görülüyor. Son yıllardaki arazi alımları sonucu fiyatlardaki artış ve alım gücünün azalmasıyla birlikte yatırım amaçlı olarak arazi kalmadığı düşünülüyor. Talebin devamlılığı ve yapılaşmanın artmasıyla, beklenen yeni nüfus, gelecek için olumlu bir beklenti oluşturuyor. Yatırımcı profili olarak genellikle yakın bölgede ikamet eden yerli yatırımcıların alım yaptığı ve pandemi sonrası büyük şehirlerden taleplerin olduğu görünüyor. Ayrıca, son dönemde yurtdışında yaşayan vatandaşların da taleplerini artırdığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

Peki söz konusu projeyler turizm beldelerine talep arttı mı? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

Turizm beldelerine talep artacak mı?

Yaptığı açıklamada açılışı merakla beklenen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün merkezi konumdaki yüksek dönümlü arsalarda konut yatırımlarını, sahil kesiminde ise turizm yatırımlarını geliştireceğini kaydeden TSKB GD Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, “Ticari yatırımların artış göstermesi, bölgede yapılaşmanın ve nüfusun artması ile hız kazanacak. Projeyle Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ile ticari ilişkilerin yanı sıra kültürel etkileşimin de olumlu yönde etkilenmesi bekleniyor. Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun, Gebze-İzmir Otoyolu'na Balıkesir civarında bağlanmasıyla; İzmir, Aydın, Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleriyle arasındaki mesafe oldukça kısalacak. Köprü ve otoyol projeleri ile yolun oldukça kısalması sebebi ile turizm açısından bölgenin cazibesini artıracağını düşünüyoruz. Özellikle, Çanakkale iline erişimin kolaylaşması ile birlikte Assos ve Bozcaada gibi turizm beldelerine talebin artacağı ve bu doğrultuda özellikle büyük yüz ölçümüne sahip arsalarda turizm ve ticari yatırımların ağırlıklı olması bekleniyor” şeklinde konuştu.

Yatırımcıların hedefinde hangi bölgeler var?

Açılışı merakla beklenen Çanakkale Köprüsü ile projelendirilen Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun, Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege’yi birbirine bağlaması nedeniyle birçok bölgede değer artışları yaşanacağını kaydeden TSKB GD Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Projeden etkilenecek beldelerin İstanbul sınırından başlamak üzere; Karaevli, Nusratfakı, Yenice, Ahievren, Ballı, Yülüce, Bolayır, Güneyli, Sındal, Hacıgelen, Hurma, Süle, Navruz, Seyvan, Umurlar, Başkoz, Gündoğdu, Havutbaşı, Çakallar mevkileri olduğunu ve bu bölgelerde  gayrimenkul değerlerinin artış halinde olduğunu söyleyebiliriz.  Tekirdağ ilinin; Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara ve Muratlı ilçeleri ise yatırımcıların hedefi halinde yer alıyor. Gayrimenkul değerlerinde artışın bölgeye olan taleple birlikte doğru orantılı devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu bölgelerde daha çok ticari ve konut yatırımlarının ön planda olacağını düşünüyoruz” 

1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışı için geri sayım başladı!