1929 yılında Boğaziçi harap oluyormuş!
1929 yılında Boğaziçi, ihmal ve bakımsızlıktan harap olmaktaymış. Ortaköy ve Beylerbeyi rıhtımları bakımsız haldeymiş. Tarihi büyük yalılar para etmediğinden yıkılarak enkazı satılıyormuş, ayakta duran yalılar ise depo olarak kullanılıyormuş.
Dünyanın en güzel yerleri
Şirin Boğaziçi bakımsızlık ve ihmalden harabiye sürükleniyor
Şirin Boğaziçi günden güne harabiye maruz kalmakta, ihmal edilmektedir. Boğaz'ın her iki sahilini süsleyen eski ve büyük yalılardan bir kısmı yıkıcıya verilmekte ve enkazı satılmaktadır. Bunların yerine yenisinin yapıldığına da hiç tesadüf edilmiyor. Diğer bir takım yalılar da tütün ve kömür deposu ittihaz edilmektedir. Bu kömür depoları yüzünden Kuruçeşme de ölmüştür. Üsküdar'dan Kuzguncuk'a kadar
olan saha da tütün depolarının istilası altında kalmıştır. Eski büyük yalılar satılığa çıkarıldı takdirde çok para etmediğinden yıkıcılara verilmektedir. Boğaziçi'ni süsleyen bu güzel yalıların böyle balyoz altında parçalanması insana hüzün vermektedir. Son günlerde biri Vaniköy'de, diğer Yeniköy'de olmak üzere iki büyük yalının yıkıcıların ellerinde yerlere serildiği teessürler görülmektedir. Diğer taraftan harap olan bazı rıhtımlar da alakadarların kulak asmaması yüzünden tamir edilmemektedir. Bunlar meyanın da Ortaköy ve Beylerbeyi camilerinin rıhtımları da vardır.
Bunlardan Ortaköy Rıhtımı'na evvela şirket vapuru çarpmış ve şirketten tazminat alınmış olduğu halde rıhtım Evkaf İdaresi'nce tamir edilmeyerek bugünkü feci manzaraya sebebiyet verilmiştir. 20 metre derinliğinde olan bu rıhtım çok büyük bir maharetle inşa edilmişti.
Beylerbeyi Rıhtımı'na gelince, oradaki müstecir kahveci bedeli icarına mahsuben burayı tamir ettirmek istediği halde kabul edilmemiştir. Rıhtım çökmektedir.
Cumhuriyet Gazetesi 7 Eylül 1929
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com