Emlakta Nostalji

1930 yılında Kapalıçarşı'nın yıkılacağı iddiası! 

1930 yılında Kapalıçarşı'nın yıkılması tehlikesi gittikçe artmış. O yıllarda kış şartlarının zor geçmesi ve yağışların fazla olması ile Kapalıçarşı'nın yıpranmasına neden olmuş. Bu durum 'Kapalıçarşı yıkılacak' iddiasını gündeme getirmiş. İşte detaylar...

1930 yılında İstanbul'da hava şartlarının sert geçmesi en çok Kapalıçarşı'yı etkilemiş. Sert rüzgar ve yağmurlar Kapalıçarşı'nın kiremitlerini uçurup parçalayarak dükkanların sular altında kalmasına neden olmuş. 

 'KAPALIÇARŞI YIKILACAK' DEDİKODUSU DÜKKAN SAHİPLERİNDEN ÇIKTI

Kapalıçarşı'nın yıkılacağı iddiası ise dükkan sahiplerinden gelmiş. Kapalıçarşı'da dükkanı olanlar bunun bu şekilde devam etmeyeceğini söyleyerek 'Kapalıçarşı yıkılacak' iddiasını gündeme taşımışlar.

Fakat konuyla ilgili, Emat muavinlerinden Hamit Bey son noktayı koymuş. Çarşının emanetin malı olmadığı, her dükkan sahibin kendi dükkanlarını onarmak ve bakım yaptırmakla yükümlü olduğun söylemiş.

Söz konusu haber  10 Şubat 1930 yılında 'Kapalıçarşı yıkılacak' başlığı ile Vakit Gazetesi'nde yer verilmiş. İşte o haber...

Kapalıçarşı yıkılacak

Verilen malúmata nazaran kapalı çarşının yıkılma tehlikesi gün geçtikçe artmaktadır. Bu sene yağan yağmurlar ve esen rüzgârlar çarşının üstündeki kiremitleri biraz daha azaltımış, geçen senelere nazaran çarının damları bu sene biraz daha fazla akmıştır.

Terzibaşı, Halıcılar kısmındaki dükkânlar son yağmurda su içinde kalmışlardır. Bundan maada çarşının bazısımlarında çatlaklar hasıl olmuştur. Bu çatlaklar günden güne büyümektedir. Geçen sene çarşının Nuruosmaniye cihetindeki müzayede salonunun hariç kapısı şiddetli bir yağmurdan sonra yıkılmıştı.
Bu sene kış mevsimi münasebetile çarşının tamiri meselesi ortaya çıkmıştır.

Şimdi her kes, hatta dükkânları akanlar bile bu işin dedikodusunu yapmakta, çarşının tamirini Şehremanetinden beklemektedirler. Dün bu mesele hakkında Emanet muavinlerinden Hamit bey şunları söylemiştir: Çarşı Emanetin malı degildir.

Muhtelif kimselerin malı olan çarşıyı da sahiplerinin tamir ettirmesi icap eder. Her kesin malını tamir ettirnek bizim vazifemiz olamaz. Biz sık, sık teftişler yaparız. Yıkılma tehlikesi görülen mesakin ve mebaniyi tahliye ettiririz.

Maamafih yeni belediye kanununda müşterek ve büyük me baninin sureti tamiri hakkında Emanete bir vazife teveccüh etmektedir zannediyorum. Yeni belediye kanunu bu işi halledecektir.

1930 yılında Anadolu Ajansı'nın terk ettiği 'Orhan B. Hanı' kiraya verilecekmiş!