Emlakta Nostalji

1932 yılında memur maaşı 60 TL, ev kirası 30 TL! Kiralara yüzde 20 indirim yapılsın...

1932 yılında ev kiraları, vatandaşlar tarafından tepki toplamış. Memur maaşlarının 60 TL olduğu bu dönemde ev kirası 30 liraymış. Halk kiraların düşürülmesi için bir kanun çıkarılmasını istemiş.

1932 yılında Ticaret Müdürlüğü ev kiraları üzerinde meşgul olmuş. 1932 yılında memur maaşlarının yüzde 20 düşmesi halkı zor durumda bırakmış. 60 TL olan bir memur, aylık 30 TL  ev kirası ödüyormuş.

KİRACILAR KİRALARIN, EV SAHİPLERİ VERGİLERİN DÜŞMESİNİ İSTİYOR

İstanbul'da orta gelir grubu aileler kira bedeli ödemekte çok zorluk yaşadııklarını ve kiraların düşmesi için yeni bir kanun çıkarılmasını istemiş. 

Ev sahipleri ise, yüksek emlak vergilerinden şikayet ederek, vergilerin düşürülmesini  talep etmiş. 

ŞEHRE YAKIN EVLERİN KİRASI PAHALI!

İstanbul'da şehir merkezine yakın evlerin kiraları fazla olduğundan kiracılar şehre uzak yerleri tercih etmiş. Fakat, tramvay ve vapura verdikleri ücretler ise vatandaşın alım gücünü olumsuz etkilemiş.

Söz konusu haber 3 Nisan 1932 yılında Milliyet Gazetesi'nde '' Ev kiraları ağırdır'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

EV KİRALARI AĞIRDIR

Musakkafat vergisi indirilmiş, şehrin muhtelif semtlerinde irili ufaklı apartmanlar ve evler inşaatı devam etmekte bulunmuş olmakla beraber, orta halli ailelerin ikamet ettikleri ev ve küçük apartıman kiraları değişmemiştir.

Ticaret odası istatistikleri de bunu göstermekte, yalnız büyük apartiman binalarında geçen seneye nispetle bir mikdar tenezzül görülmektedir.

Ticaret müdürlüğünce ev ve apartıman kiralarile meşgul ol mak belediyeye ait bir vazife görülmekte, Ticaret odasına göre, bu sene memur maaş ve amele ücretleri %10-20 nisbetinde indiği, emlak vergileri indirildiği ve yer yer inşaat yapılmakta olduğu cihetle apar tman ve ev kiralarının da %20 indirilmesi  makul ve zaruri görülmektedir,

Bazı alakadarların, Almanya' da olduğu gibi bir kanunla indirilmesi pek lüzumlu görülen mesken kiraları için belediyenin şimdilik her hangi bir fili alakası ve teşebbüsü görülmemektedir.

Bunun neticesi olarak, bilhassa maaşlı zümre, ev kiralarının ağırlığı altında ezilmektdir. İstanbul' da vasati memur maner 60 70 lira arasındadır. Oturulabilecek birkaç odalı bir evin ise 25 30 liradan aşağı tutulması mümkün değil dir.

Uzak semtlerde  ucuz ev kiralanması mümkünse de, o zaman da pek hafif  olmayan tramvay veya vapur parası maaşlı zümreyi tazyik etmektedir. Bunun için kiracılar umumiyetle bir kanun ile ev kiralarının haddi makule indirilmesi ani pek zaruri addetmektedirler..

Ev sahipleri ise, geçen sene vergilerde bir miktar tenzilat yapılmış olmakla beraber, tahariri musakkafat heyetleri tarafından yapılmakta olan yeni tahrirde binalara ekseriyetle eskisinden fazla kıymet konulmakta ve bu yüzden vergilerin artmakta olduğunu iddia etmektedirler.

1932 yılında emlak vergisi ödenmeyen evler satılığa çıkarılmış!

1957 yılında Kağıthane'ye 100 bin TL bedelle Sular İdaresi işçi lojmanları yapılmış!