28 / 04 / 2024

1933 yılında İstanbul'da yüksek binalara tepki! Bina kanunu çıkmalı!

1933 yılında İstanbul'da yüksek binalara tepki! Bina kanunu çıkmalı!

1933 yılında İstanbul'da her geçen gün sayısının arttığı yüksek binalara tepkiler artmaya başlamış. Bunun önüne geçebilmek için bina kanunun çıkarılması talep edilmiş.



1933'te İstanbul'da yeni yapılan binaların üst üste inşa edilmesinden dolayı çirkin bir görüntü ortaya çıkmış. İstanbul Şehir meclisi azasından sabık Şehremini muavini T. Amir Bey; İstsnbul şehri geniş, başı boş şekilde sağa sola ölçüsüz şekilde uzandığını belirtmiş. 

TAKSİM, FİRUZAĞA AYASPAŞA VE MAÇKA'DA BİNALAR BİRBİRİN ÜSTÜNE YIĞILMIŞ!

Tevfik Fikret Amir özellikle Taksim, Firuzağa, Ayaspaşa ve Maçka'daki binaları işaret ederek bu binaların birbirleri üstüne yığıldığından bahsetmiş. Bu durum yüüznden her geçen geün havasız güneşsiz ve karanlık bir İstanbul'un oluştuğuna dikkat çekmiş.

İSTANBUL'UN MANZARASINI BERBAT ETTİ

Tevfik Amir Bey, yüksek binalar yüzünden şehrin manarasının berbat hale geldiğini, yüksek binalar arasında dükkanların kırık diş gibi durduğunu söylemiş. 

BİNA KANUNU ÇIKMALI!

Tevfik Fikret Bey bu yapılaşmanın önüne geçilmesi için bina kanunun bir an önce çıkması gerektiğine vurgu yapmış.

Söz konusu haber 6 Mart 1933 yılında Milliyet Gazetesi'nde ''Bina Kanunu çıkmalı'' başlığı ile kaleme alınmışç İşte o haber...

Bina kanunu çıkmalı

İstanbul'a nizam vermek için bu çare gösteriliyor

İstanbul şehri hudutlarının, yeni yapılan apartımanlarla, darlaşmakta olduğu nu ve yapılan apartmanların da üst üste inşa edilmesinden dolayı hem bedil noktai nazardan çirkinliğini ve hem de sıhhat noktasından mazaratlarıni alākadarlara atfen yazmıştık.

Dün de Istanbul şehir meclisi aza smdan sabık şeh remini muavini T. Amir Bey Tevfik Amir Bey demiştir ki:
"Istanbul şehri esasen pek geniş olan beledi hududu içinde bir taraftan başı boş sağa sola ölçüsüz, nisbetsiz uzanıyor yayı lıyor, bir taraftan da yeni binalar Taksim, Firuzağa, Ayaspaşa ve Maçka gibi semtlerde biribirinin üstüne yığılıp duruyor. Bu hücum yüzünden oralarda yapılan apartımanlardan her biri her gün biraz daha havasız, güneşsiz, biraz daha karanlıktır. Ne yazık ki bu hummalı apartman inşaatı tanzim edilemedi.

Hiç bir kaideye tabi olmaksızı yapılan alçaklı yüksekli binala şehrin manzarasını berbat etti Kâh geniş bir meydanda bir nok ta gibi görünen tek bir dükkân kah iki yüksek apartıman arasın da kırık diş gibi sıkışan bir kat lı mesken nazarları rencide ediyor.

Şüphesiz şuursuzca oralar dökülen bu milyonlar şehrin man zarasını böyle bozacak yerde güzelleştirebilirdi. Bu hususta e deki mevzuatın kifayetsizliği yanı nazar bir iddiadır. Filhakka tamam yarım asırlık bir ömürlük olan ihtiyar Ebniye kanu numuz bu ari ihtiyacı temin edemezdi.

Meclise geldiğini haber aldığ mız yeni yapı kanununun bir a evvel çıkması şayanıdir temenni Bahçeler içinde etrafı açık bol hava ve güneşli evlere gelince, elbette böyle meskenlere şiddetl ihtiyaç vardır ve bunların inşas için en münasip sahalardan bir de şüphesiz Boğaziçidir. Zaten Boğaziçi sahillerini harabiden alelhusus kömür kurtarmak lüzumunda herkes müttefiktir.

1933 yılında şehir yolları daha dayanıklı yapılacak!

Geri Dön