1934 yılında İstanbul Belediyesi Taksim Stadı'nın hisselerini almak için harekete geçmiş!
1934 yılında İstanbul Belediyesi, Taksim Stadı'nın Şeref Bey'deki hisselerini satın almak için harekete geçmiş.
1934 yılında Belediye, Taksim Stadı'nın hisselerini almak için harekete geçmiş. Çünkü o dönemlerde Şeref Bey'in stadyumdaki hisselerinin çocukları tarafından satılacağı konuşulmuş. Belediye de fırsatı değerlendirerek stadyumu kendi bünyesine geçirmeyi planlamış.
Söz konusu haber 1 Şubat 1934 yılında 'Taksim stadı İstanbul mıntıkası tarafından mı alınacak?' başlığı ile Milliyet Gazetesinde yer almış. İşte o haber...
''Taksim stadı İstanbul mıntıkası tarafından mı alınacak?
Mevsuk bir menbadan öğrendiğimize göre İstanbul mıntakası, Taksim stadı hisselerini şimdiki sahiplerinden satın alarak kendisine maledecektir.
Bu mesele, çocuklarına yardım olmak üzere merhum Şeref'in hissesinin bugünlerde satılması fikrinden ve teşebbüslerinden doğmuştur. Eğer mıntaka bu stadı alırsa çok musip bir harekette bulunmuş olacaktır.
Zira Istanbul belediyesinin Yenibahçede yaptıracağını epey zamandır beklediğimiz ve daha da çok zaman bekliyeceğimiz "Şehir stadı, hayalden hakikate geçinciye kadar, Istanbul spor tesşkilatının her zaman istifade edebileceği ve bütün sporculara istifade ettirebileceği bir stada malik olmak lazımdır.
Öyle umuyoruz ki İstanbul mıntakası her hususta ve her taraftan göreceği yardımlar ve kolaylıklarla bu arzusunu yerine getirecek, İstanbul spor teşkilatı da en mühim noksanını telafi etmiş olacak. Muvaffakrİyet dileriz.
ŞEREF STADYUMU: DÜNYADA, SARAYIN BAHÇESİNİN FUTBOL SAHASI OLARAK KULLANDILDIĞI İLK VE TEK STAD!
Çırağan Caddesi üzerinde denizin hemen yanı başında yer alan Şeref Stadyumu olarak bilinen ve diğer adıyla Taksim stadı, Beşiktaş Kulübü yöneticilerinden Ahmed Şerafeddin Bey (Şeref Bey) bakımsız ve harap alanı hem bir futbol sahası hem de stadyum olarak İstanbul’a kazandırmak için 1932’de girişimlerde bulunmuş ve sonunda milli emlaktan kiralamış sonrasında ise hisse sahibi olmuş.
Temelleri 11 Ocak 1933’te atılan stada Beşiktaşlılar, onu hayatı pahasına kulübe kazandıran Şeref Bey’in ismini vermişler.
Yaklaşık 7 bin kişilik seyirci kapasiteli stadyumda Beşiktaş dışında birçok İstanbul takımı da maç yapma fırsatını yakalamış
1947’ye kadar oldukça aktif bir biçimde kullanılan stadyum, 1947’de İnönü Stadı’nın açılması ile Beşiktaş’ın antrenman sahası oldu ve 1986-87’de Çırağan Sarayı’nın yanında yer alan stadın otele dönüştürülmesi kararlaştırılınca burası Beşiktaş’tan geri alınmış.''
Eylül 1986’da Hakkı Yeten (Baba Hakkı) Cihat Arman, Lefter Küçükandonyadis, Çengel Hüseyin, Fikret Kırcan, Naci Özkaya ve Faruk Sağnak gibi efsane futbolcuların katıldığı “Veda” buluşmasında stadyumda son maç yapılmış.
Şeref Stadyumu, dünyada bir sarayın bahçesinin futbol sahası olarak kullanılan ilk ve tek stadı olarak biliniyor.
1934'te belediye kontratsız evlerin peşine düşmüş! Kiracılar kontratsız oturuyor...
|