17 / 09 / 2024

1934'te Beyazıt Caddesi'ne Merziffoni Kara Mustafa Paşa Türbesi engeli! 

1934'te Beyazıt Caddesi'ne Merziffoni Kara Mustafa Paşa Türbesi engeli! 

1934 yılında Beyazıt Caddesi genişletilmek istenmiş fakat Merziffoni Paşa Türbesi'nin orada bulunması bu işlemin yapılmasına engel olmuş.




1934 yılında İstanbul'da cadde ve yolların genişletilmesine dair çalışmalar yapılmış. Sıra Beyazıt Caddesi'ne gelmiş. Buranın genişletilebilmesi için Feyziati Lisesi arsası ve Merziffoni Kara Mustafa Paşa Türbesinin de aralarnda olduğu yerin istilak edilmesi gerekiyormuş. Merziffoni Kara Mustafa Paşa türbesinin tarihi dokusundan dolayı çalışma yapılamamış.

Söz konusu haber 19 Mart 1934 yılında ''Şehir planına takıldı'' başlığıyla Milliyet Gazetesi'nde yer almış. İşte o haber...

Şehir planına takıldı

Beyazıt caddesindeki muhterik Feyziati lisesi arsası ile Merziffoni Kara Mustafa Paşa türbesi arasımdaki yolun genişletilmesine başlanmıştır. 

Caddenin Beyazıd'a kadar da ayni istikamette açılması arzu edilmiş ise de müze idaresi Merzifoni Mustafa Paşa türbesi ile yanımdaki sebilin kıymeti tarihiyesinden bahisle kaldırılmalarına razı olmamış ve şehrin müstakbel planın kati şeklini almasma intizaren bu mesele tehir edilmiştir. 

1934 yılında İstanbul Belediyesi Taksim Stadı'nın hisselerini almak için harekete geçmiş!

1934'te belediye kontratsız evlerin peşine düşmüş! Kiracılar kontratsız oturuyor...

 


Geri Dön