Emlakta Nostalji

1935 yılında Avrupa ve Anadolu yakalarını bağlayacak asma köprü!

1935 yılında Ahırkapı ve Salacak arasında yapılacak asma köprüyle Avrupa ve Anadolu yakaları birbirine bağlanacakmış. 2 bin 500 metre uzunluğunda 18 ayaklı olarak inşa edilecek köprüde tren hattı da olacakmış.



Rumeli ve Anadolu yakalarını bağlayacak köprü


İnşaat işlerine giren bir zat bir Amerikan fabrikasına projesini yaptırdı


    İstanbul'un Anadolu ve Rumeli Yakası'nı bir köprü ile bağlamak, ötedenberi ortaya atılan bir fikirdir. Hatta Balkan Harbi'nden evvel, eski Nafia Vekili Mühendis Bay Muhtar'ın Nafıa Nezareti Müsteşarlığı zamanında hükümet bu fikri tahakkul ettirmek için Sarayburnu ile Üsküdar sahilleri arasında sondaj bile yaptırmıştı. Bu tetkikata ait bir dosya eski Nafia Nezareti evrakı arasında vardır. Fakat bu tetkik, araya Balkan Harbi'nin ve arkasından Umumi Harb'in girmesiyle yarıda kalmıştı.

    Son zamanarda memleketimizde geniş mikyasta inşaat işlerine giren bir zat, tasavvurda kalan bu projeyi tahakkuk ettirmek için bazı teşebbüslerde bulunmuştur. Bu zat eski Unkapanı Köprüsü yerine yapılacak olan bir köprünün değil, asıl böyle büyük bir asma köprünün Atatürk'ün namını taşıması lazım geldiğini düşünmüş ve Nafia Vekaleti'nden vaktiyle yapılan sondaj ameliyesine ait dosyayı aldırarak bir Amerikan fabrikasına bir avan proje yaptırmıştır. Bu proje, fabrika tarafından iki buçuk senelik tetkikat neticesinde meydana gelmiştir. 

    Bu projeye göre yeni asma köprü Ayasofya'da eski adliye binası arsası hizasından başlayacak, Ahırkapı Feneri önünde bir ayağı bulunmak suretiyle Harem ile Salacak arasında muayyen bir noktaya bağlanacaktır. Köprü 2560 metre uzunluğunda 18 ayaklı olacaktır. Köprünün 701 metresi asma olacaktır. Köprü altından en büyük transatlantikler bile geçebilecekdir. 

    21 metre genişliğinde olan bu köprünün üstünden yaya ve otomobillerin geçeceği kısımlar olduğu halde çift tramvay ve tek hatlı tren yolları da yapılacaktır. Köprü yapıldıktan sonra Anadolu ve Rumeli şimendifer ve tramvay hatları birleştirilecektir.

    Amerikan fabrikası bu köprünün on dört buçuk milyon dolara mal olacağını hesap etmişse de projeyi yaptıran zat Amerika'daki inşaat hesaplarıyla bizdeki inşaat şeraiti arasında mühim farklar olduğundan bu köprünün 10-11 milyon Türk lirasına mal olacağını temin etmektedir.  

    Bu köprünün yapılması için belediyenin elinde tahsisat yoktur. Köprünün projesini yaptıran zat bunun için karşılık bulunabileceğini ve köprüden istifade edecek müesseselerin de bu inşaata iştiraklerinin temin ettirilmesi mümkün olduğu fikrindedir. 

    Proje sahibi, yakında projesini alakadar yüksek makamlara verecek ve bunun kabulü ile asıl projenin yaptırılmasına ve biran evvel münakaşanın açılmasına teşebbüs edecektir.


(1935 yılında Reşat Altın 9 liraya satılıyormuş.)


Akşam 12 Kanunuevvel (Aralık) 1935



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com