26 / 11 / 2024

1936'da İstanbul'da kiraların en pahalı ve en ucuz olduğu semtler!

1936'da İstanbul'da kiraların en pahalı ve en ucuz olduğu semtler!

1939 yılında İstanbul'da kiraların en pahalı ve en ucuz olduğu semtler tek tek açıklanmış. Peki o yılda kiraların en pahalı ve ucuz olduğu semtler hangileri?




1939 yılından önce İstanbul'da; Şişli, Maçka tarafları en pahalı semtleri arasında yer alırken, İstanbul tarafında ise ev ve kiralar ucuzmuş.  Fakat 1936 yılına gelindiğinde, bu fark ortadan kalkmış ve  Beyazıd civarındaki mahalleler özellikle de Soğanağa Mahallesi, ev ve apartman kiralarının en yüksek olduğu semtler haline gelmiş.

ŞİŞLİ TARAFLARI UCUZLAMIŞ!

1936 yıllarında Şişli ve taraflarında ev ve kira bedelleri ucuzlamaya başlamış. O yıllarda ev kiralamak isteyenler en ucuz evlerin Şişli'de olduğundan bahsetmiş.

NİŞANTAŞI UCUZ DEĞİL!

Şişliye nazaran Nişantaşı mahallesinde ev ve kira bedelleri ucuzlamamış. Tam tersine bu semt her geçen gün daha çok talep görmüş. Özellikle çocuk velileri ısrarla bu bölgeyi tercih etmiş. Çünkü bu bölgede farklı okullar yer alıyormuş. 

BEYAZID'TA EV FİYATLARI NEDEN PAHALIYMIŞ?

1936 yılında Beyazıd'ta ev ve kiraların yüksek olmasının nedeni burada üniversite mahallesinin olması etkili olmuş. Beyazıd'ta üniversite ve liselerin olması bina kiralarının yüksek olmaısna neden olmuş. 

Beyazıd civarındaki özellkle Laleli, Aksaray'a yakın mahalleler, Divanyolu, Gedipaşa semtlerindeki apartmanların fiyatları Şişli'ye nazaran çok yüksek. 

Söz konusu haber 16 Ağustos 1936 yılında Akşam Gazetesi'nde ''Ev kiraları hangi semtte ucuz, hangi semtte pahalı?'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

1936 da İstanbul da kiraların en pahalı ve en ucuz olduğu semtler!

'Ev kiraları hangi semtte ucuz, hangi semtte pahalı?'

Şehrimizde ev kiraları hangi semtte pahalı, hangi semtte ucuzdur? Eskiden, Şişli, Maçka tarafları şehrin en
pahalı yerlerinden sayılırdı. İstanbul tarafında da ev ve apartman kiraları ucuzdu, Son bir kaç sene içinde, bu fark ortadan kalkmıştır. Beyazıd civarındaki mahalleler bilhassa Soğanağa mahallesi ev ve apartman kiralarının en pahalı olduğu semt haline girmiştir.

Diğer taraftan Şişli taraflarında bir iki senedenberi ucuzluk başlamıştır. Geçenlerde ev tutmak isteyen bir zat, en ucuz apartımanın Şişli'de olduğundan bahsediyordu.

Nişantaşı semtindeki mahallelerde ucuzluk yoktur. Bu semt gün geçtikçe daha çok rağbet bulmaktadır. Çocuk velileri ekseriyetle Nişantaşı semtini tercih etmektedir. Çünkü bu elvarda resmi ve hususi, ecnebi birçok mektepler vardır. Diğer bir semtte yüksek kira verenler, çocukların mektebe giderken yol paralarını hesab etmektedir.

Bir aile bütçesinde çocukların tramvay masrafı büyük bir yekün teşkil eder. Bu itibarla bir lisenin yanı başında ev tutmaktan kârlı bir is yoktur. Son senelerde Beyazıd ve Şehzadebaşı civarındaki mesken kiralarının pahalılaşmasına sebep burasının Uni-versite mahallesi olmasıdır. Yalnız şunu kaydetmek lazımdır ki bu semtlerde ev kiraları apartıman kiraları kadar pahalı değildir. Yeni yapılan apartımanların kiraları yüksektir. Beyazıd civarında Üniversiteden başka resmi ve husust liseler de vardır.

Çocukların yol ve öğle yemeği masraflarını düşünen aileler, hatta Üniversite profesör ve mensupları bu semte rağbet etmektedir. Bu yüzden Beyazıd civarındaki mahalleler, Şehzadebaşı, Lâleli, Aksara'ya yakın mahalleler, Divanyolu, Gedikpaşa semtlerindeki apartımantarın fiatleri, Şişli'ye nazaran pahalıdır. Merkeze yakın olmak dolayısile Taksimde de apartıman kiraları nisbeten yüksektir.

Apartman kiraları ile, ev kiraları arasında da büyük bir fark vardır. Hatta apartman inşaatı çoğaldığı halde, fiatlerde o nisbete düşkünlük yoktur. Bunun sebebi de şudur. Halk umumiyet itibarile apartımanlara daha çok rağbet etmektedir. Apartmanların kullanışlarına göre evlere nisbetle daha kolaydır.

Bilhassa ev hizmetleri apartmanda o kadar güçlükle yapılmaz. Halbuki iki, üç katlı evlerde, ev hizmeti çok güç bir iştir. Bunu düşü nen aileler, merpen çıkmadan, bir kat üstünde, bir tarafta yemek pişirip, diğer tarafta yemek yiyip, yatmağı daha kolay bulmaktadırlar. Bundan başka apartımanlarda ısınma meselesi daha ekonomik bir tarzda temin edilmektedir.

Apartman hayatındaki bu kolaylıklar göz önünde tutulursa, apartamanlara.neden rağbet edildiği kolayca anlaşılır. Hatta evlerini kiraya verip apartmanlara yerleşenler de bu gibi noktaları hesab etmektedirler.

Buraya kadar ev ve apartman kiralarının memlekette semtlere göre neden pahalı veya ucuz olduğuna temas ettik. Bir de ylyecek fiatleri bakımından muhtelif semtleri tetkik edelim.

Beş on sene evvel, Beyoğlu tarafı pahalı, İstanbul tarafı ucuz addedilirdi. Hala böyle olduğunu zannedenler vardır. Halbuki çok alış veriş olan kalabalık yerlerde ylyecek fiatlerinin daha ucuz olduğu pek aşikardır.

Bunun hakkında bir fikir edinmek İçin, Laleli'deki bir bakkalla, Beyoğlu Balıkpazarı'ndaki bir bakkalın yiyecek fiatlerini tetkik etmek käfidir. Hele Üsküdar, Kuzguncuk semtlerinde yiyecek fiatieri bilhassa sebze ve balık Beyoğlu pazarından pahalıdır.

İstanbul'da belli başlı bir kaç pazar yerinin çok ucuz olduğunu itiraf et mek lazımdır. Mesela Sultanahmed meydanında kurulan çarşamba pazarında kilosu 40 paraya kadar domates almak kabildir. Fakat bu domates hiç bir zaman salata yapılmadığı gibi, yemeklerde bile kullanılamaz.

Ancak salça yapılabilir, çünkü yarı yarıya ezilmiş ve çürümeğe yüz tutmuş bir haldedir. Bu gibi pazar yerlerinde ucuza satılan yiyecek eşyasının mühin bir kısmı böyledir. Bundan başka paza yerlerinde eksik tartmakta bir türlü önüne geçilemiyen bir adettir. Bu itibarla pazar yerinde pek ucuz diye alınan bir iki kilo yiyecek eşyasından pek hayır gelmez.

Netice itibari ile, İstanbul'da mesken miktarının artması, Laleli, Beyazıd civarında apartımanların çoğalması bu semtlerin mahiyetini değiştirmiştir. Son bir kaç sene içinde İstanbu-lun hangi taran ucuz, hangi tarafı daha pahah; bunu anlamak kolay bir mesele olmaktan çıkmıştır.

1936 yılında en ucuz şehir İzmir'miş!

Geri Dön