03 / 05 / 2024

1937 yılında Atpazarı'nı Fatih'ten kaldırmak lazım!

1937 yılında Atpazarı'nı Fatih'ten kaldırmak lazım!

1937 yılında Fatih Cami'nin arkasında kurulan Atpazarı'nın buradan kaldırılarak, şehirden uzak bir alanda, Topkapı veya Edirnekapı taraflarında kurulması istenmiş. Fatih'in merkezinde çarşamba günleri kurulan pazardan halk da esnaf da rahatsızmış.



1937 yılında Atpazarı nı Fatih ten kaldırmak lazım!


Atpazarı'nı Fatih'ten kaldırmak lazım


Atpazarı, Fatih gibi güzel bir semtin hem havasını, hem de sıhhatini bozuyor


    Fatih son senelerde yeni yapılan evler ve apartmanlarla İstanbul Yakası'nın en çok rağbet gören bir yeri oldu. Havasının güzelliği de bu rağbeti arttırıyor. Herhalde bu rağbet yüzünden Fatih, ileride bir kat daha inkişaf edecektir. Fakat bu güzel ve nispeten mamur bir derdi vardır: Atpazarı

    Şehir civarındaki köylerden getirilen at ve emsali hayvanların satışı için her hafta çarşamba günleri kurulan Atpazarı, Fatih'in tam ortasında, en güzel semtinde bulunuyor. Pazar kurulan yerde kocaman bir mahalle vardır. Bu evlerde yüzlerce aile oturuyor. Pazara getirilen hayvanlar, uluorta sokak ortasında teşhir ediliyorlar. Atpazarı, burada kurulduğu için bütün nalbant dükkanları her yerden çok burada toplanmışlardır. Hayvanlara nal vurulurken tırnakları da kızgın demirlerle dağlandığı için etrafa yayılan yanmış pis tırnak kokuları havayı bozmakta ve etrafı oturulamaz bir hale getirmektedir.

    Atpazarı'na pencereleri bakan evler, yazın en sıcak günlerinde pencerelerini sımsıkı kapamak suretiyle bu pis kokudan kurtulmaya çalışıyorlar. Bundan başka milyonlarca sinek Atpazarı yüzünden bu havaliyi kaplıyor. Fatihliler, bu dertten kurtulmak için şimdiye kadar birçok yerlere başvurmuşlar, fakat dertlerine deva bulamamışlardır. 

    Atpazarı'na getirilen hayvanları satanlar da, alanlar da -ekseriye- köylülerdir. At satışı bakkal, kasap, manav dükkanları gibi her sınıf halkın her vakit eli altında bulunması lazım gelen müstacel ihtiyaçlarını teşkil etmez.

    Topkapı ve yahut Edirnekapı haricinde, evlerden uzak, halkın sıhhatini bozmayacak boş sahalar vardır. Böyle münasip bir yerde Atpazarı kurulması pekala mümkündür. Şehrin yalnız imarına değil, sıhhi şartlarını da temin edecek olan müstakbel imar planı yapılırken şehrin güzelliği ile tezat teşkil eden bu Atpazarı'nın kaldırılacağını umuyoruz.


Akşam 29 Kanunisani (Ocak) 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön