1937 yılında çimento fabrikaları kamulaştırılmak istenmiş!
1937 yılında çimento fabrikalarının kamulaştırılmasına karar verilmiş fakat bu karar daha sonra iptal edilmiş. İşte ayrıntılar...
1937 yılında çimento fabrikaları kamusallaştırılmak istenmiş. Konuyla ilgili heyet kararı da alınış fakat sonrasından karar iptal edilmiş. Çimentonun artık zorunlu ihtiyaçlar arasında olduğuna dikakt çekilirken bu kararın iptal edilmesine anlam verilmemiş.
Söz konusu haber 9 Kasım 1939 yılında Vakit Gazetesi2nde ''Çimento fabrikalarını devleştirmek'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...
Çimento fabrikalarını devleştirmek
İki yıl evvel memleketimizde çimento fabrikalarını der. letleştirmek kararımı vermiştik. Bu maksat ile alınmış bir Vekiller Heyeti kararı bulunduğunu da hatırlıyoruz.
Fakat bu karardan sonra tatbikat sahasma doğru gidilmedi. Büyük Millet Meclisine bir kanun layihast da gönderilmedi. Hükümet çimento fabrikalarınım devletleştirilmesin karar verdikten sonra niçin bundan vazgeçildi? Bunu da anlamak mümkün olmadı.
Fikrimizce çimento fabrikalarının devletleştirilmesini icabeden sebep iki yıl evvel bir ise, bugün iki olmuştur. Çünkü iki yıl evvel cimento yalnız İmar vasıtasıydı. Şimdi her memleket için hudutlarını tahkim edecek milli müdafaa sıtalarından biri haline gelmiştir. Majino ve Sigfrid hatlart umumileşen bir ihtiyaç ve zaruret şekline girmektedir.
Çimento fabrikalarının devletleştirilmesi hakkımda verilmiş olan kararı dosyalarında unutmayalım. Yok eğer iki yıl evvel bu kararın almmasını icabeden sebep ortadan kalk mış ise bari bunu anlayalım.
1939 yılında çimento ihtiyacı Sümerbank tarafından karşılanmış! |