Emlakta Nostalji

1937 yılında İstanbul Belediyesi 5 yıllık çalışma programı hazırlamış!

1937 yılında İstanbul Belediyesi, İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla 5 yıllık çalışma programı hazırlamış. Daha çok yol ve kanalizasyon çalışmalarının olduğu programa 9 milyon 314 bin lira sarf edilecekmiş.



Belediye 5 yıllık çalışma programı hazırladı


Programın tatbiki için 9.314.054 lira sarf edilecek


Yol inşasına hız verilecek, açıkta kalan lağımlar kapatılacak, otobüs servisleri tesis edilecek


    Dahiliye Vekaleti'nin talebi üzerine İstanbul Vilayeti'nin beş senelik bir faaliyet programı hazırladığı ve bu programın geçenlerde Şehir Meclisi'ne verildiği yazılmıştır. İstanbul Belediyesi de beş sene zarfında yapacağı işleri gösteren bir program hazırlamıştır. Bugün Şehir Meclisi'ne verilecek olan bu faaliyet programında şehri alakadar eden işlerin ne şekilde yapılacağı hakkında etraflı malumat vardır.




    Programa göre İstanbul şehrinin imar planı Profesör Prost tarafından iki sene sonra tamamen ikmal edilecek müteakip senelerde Profesör nezaretinde planın tatbikine geçilecektir. Belediyenin önümüzdeki beş senelik çalışma programının temelini bu planla onun tatbikatı teşkil edecektir. İleri planın tanzimi için beş senede 245 bin lira tahsisat ayrılmasına lüzum hasıl olacaktır. Bunun için 937-938 fevkalade bütçesinin 14'üncü faslına 45 bin lira tahsisat konmuştur. 

 

Gazi Köprüsü ve yolları


    Halen devam eden Gazi Köprüsü inşaatı iki sene sonra ikmal edilecektir. Bu iş için 1.871.833 lira tahsisat konmuştur. Bu para hazırdır. Köprünün ikmali sırasında köprüye müntehi yolların da yapılması kararlaşmıştır. Bunun için güzergah üzerinde geri kalan istimlak işleri bitirilecektir. Bu yolların başlıcası Unkapanı, Şehzadebaşı, Azapkapı Beyoğlu kısımlarıdır.


Diğer yollar


    Programda hudutları çok geniş olan İstanbul şehrinin diğer ihtiyaçlarının büyüklüğü karşısında şimdiye kadar yollar için bir tahsisat ayrılmadığı kaydedildikten sonra kanalizasyon müteahhidi ile olan mukavele hükmü önümüzdeki sene biteceğinden bunu takip eden senelerde yollar için daha fazla tahsisat ayrılması mümkün olabileceği haber verilmektedir. Bu suretle bedeli beş senede verilmek üzere şehrin pek mübrem bozuk kısımlarında mühim miktarda yol inşa ve tamiratı yapılacak, bunun için bütçeye her sene 200 bin lira konacaktır. Bu hususlara Belediye Riyaseti meclisten 850 bin liralık taahhüde girişmek salahiyeti istemektedir. 


Kanalizasyon ve umumi helalar


    Kanalizasyon işine gelince şehirde natamam bozuk ve açıkta akmakta olan lağımlar kapanacaktır. İlk planda yapılması lüzumlu görülen lağımlar şunlardır:

    Kasımpaşa Cin Deresi, Feriköy Kabristan Sokağı, Lülecihendek, İskender Caddesi, Tophane, Azapkapı, Tomtom Sokağı, Hamalbaşı, Kalyoncukulluğu, Tarlabaşı sağ ve sol sokakları, Cihangir kanallarının ikmaliyle Meşrutiyet Mahallesi, Feriköy - Kurtuluş kanalları, Kabataş Beytülmacı ve Molla Bayırı, Şişhane Yokuşu, Surp Agop, Dolmabahçe - Gazhane, Kadıköy Kurbağalıdere ve civarı, Moda Koyu'na akan lağımlar, Fatih - Horhor, Fatih Laleli, Soğanağa yangın yerleri, Florya mecraları ve imar planının tatbik edileceği yerlerin kanalıdır.


Su işleri


    Umumi tenvirat için şehrin muhtelif yerlerine 2100 lamba konacak, şehri ve fazla miktarda su verilmesi için terkos terfi tesisatı ve makineleri çoğaltılacak, terkos suyunun tazyikini v miktarına arttırmak işi 937-38 senelerinde ikmal edilecektir. 

    Şimdilik Bakırköy, ileride Yeşilköy ve Florya'nın sularını temin etmek mümkün olacaktır. 

    Büyükada'da su işini hal için Bakırköy'den olduğu gibi artezyen kuyuları açmak tecrübelerine başlanacaktır.


(1937 yılında Reşat Altın 9 liraya satılıyormuş.)


Akşam 8 Nisan 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com