Emlakta Nostalji

1937 yılında Prost sayfiye yerlerini belirleyecek!

1937 yılında İstanbul'un müstakbel imar planını hazırlayan Prost, İstanbul'un sayfiye yerlerini ve şehirleşecek bölgeleri de belirleyecekmiş. Prost, şehrin imar planını hazırlarken ihtiyaç olan yolları ve meydanları da belirleyecekmiş.



Şehir neresidir? Sayfiye yerleri nerelerdir?


Şehircilik mütehassısı B. Prost yapacağı planda bununda gösterecek


    İstanbul'un imarını düşünürken asıl şehirle sayfiye yerlerini birbirinden ayırmak fikri etrafında münakaşalar yapılmaktadır. Acaba İstanbul'un sayfiye telakki edilecek semtleri neresidir? Mesela Kadıköy sayfiye midir, şehrin bir kısmı mıdır? Her şeyden evvel bunun tayini lazım gelmektedir. 

    Yapı ve Yollar Kanunu, bilhassa inşaat bakımından, şehiriçi ile sayfiye yerleri hakkında ayrı ayrı ahkam koymuştur. Şehiriçinde ahşap bina inşası yasak edildiği halde sayfiye yerlerinde, bazı kayıtlar altında, ahşap inşaata müsaade etmektedir. Belediye, Yapı ve Yollar Kanunu'nun neşri ve tatbiki üzerine şehrin sayfiye yerlerini kabataslak bir surette ayırmıştı. Fakat bunu asıl şehircilik mütehassısı B. Prost'un hazırlayacağı plan halledecektir. 

    Aldığımız malumata göre B. Prost şehrin sayfiye yerlerini ayırırken yalnız Yapı ve Yollar Kanunu'ndaki bina inşaatı düşüncesini göz önünde bulundurmayacaktır. Daha ziyade imar meselesine ehemmiyet verecektir. 

    İstanbul şehrinin pek geniş olan hudutları içinde aynı sistemde imar planını tatbik etmek doğru görülmüyor. Şehirde birçok yollara, meydanlara, bahçe ve parklara ihtiyaç vardır. Sayfiye yerlerinde bu ihtiyaç daha azdır. Saniyen belediyenin geliri, her tarafta imar işine başlamasına müsait değildir. 

    B. Prost'e bunu dikkate alacak ve ileride inkişaf etmesi ihtimali az olan semtleri ayıracaktır. Bu gibi semtlerde, bazı ıslahat yapılmakla beraber büyük mikyasta imar hareketlerine imkan görülmemektedir.  

    B. Prost'un imar planının tatbikini temin etmek üzere bazı mali imkanlar hakkında bir lahiya hazırlayacağı da söyleniyor. Profesör şehirde oturanlarla sayfiyede oturanların aynı




nispet dairesinde belediye resmi vermelerini doğru bulmamaktadır. Şehirliler, şehrin imarından daha fazla istifade edeceklerdir. Binaenaleyh sayfiyede oturanların bu işe aynı nispette iştirak etmesini muvafık görmüyor.

    Şehir planı hazırlanıp Şehir Meclisi'nde müzakere ve kabul edildikten sonra planın tatbikini temin edecek bir kanun layihası da hükümete takdim edilecektir.


Akşam 1 Mart 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com