28 / 04 / 2024

1938 yılında Balıkesir'de imar planı nasıl yapılmış?

1938 yılında Balıkesir'de imar planı nasıl yapılmış?

1938 yılında Balıkesir'de imar faaliyetleri başlatılmış. O dönemde inşa edilen yeni Hükümet Binası'nın çevresinde imar planı için çalışmalar yapılmış.



1930'da çıkarılan 1580 sayılı Belediyeler Kanunu ve 1593 sayılı Umumî Hıfzıssıhhâ Kanunu ile belediyelere imar planı yaptırma yükümlülüğü getirilmişti.

Cumhuriyet'in kurulmasının ilk yıllarında ise yabancı uzmanlara sipariş edilen şehir planlama tasarıları ve kentsel tasarımları II. II. Dünya Savaşı'ndan sonra tamamen Türkiye’de yetişmiş uzmanlar tarafından yapılmaya başladı. 

Akşam Gazetesinin 1938 yılında yayımlanan gazetede Balıkesir'deki imar planlarına ilişkin detaylar yer alıyor. Söz konusu imar çalışması ile kentin çehresi yeni görünümünü kazanmış...

Gazetedeki habere göre 1938 yılında bölgede maliye binası da inşa ediliyormuş...

İşte o gazete haberi: 

Balıkesir'de imar faaliyeti

Balıkesri (Akşam) -Yeni hükü- met binasının yanında yapılmakta olan maliye binasının inşaatı ilerle- mektedir. Bunu müteakib adliye kıs- mının da inşasına başlanacaktır. Hükümetin önü geniş bir park hali- ne konulacaktır. Şimdiden meydanın tesviyesine başlanmış, burada yapılacak iki büyük havuzun kazısı ikmal edilmiştir.

Emlakta Nostalji: Büyükada'da 12 bin liraya satılık villa! 

1938'de İstanbul'da yıkılmaya mahkum eski evler!


Geri Dön