27 / 04 / 2024

1938 yılında Eminönü Meydanı'ndaki Valide Hanı iki ayda yıkılacakmış!

1938 yılında Eminönü Meydanı'ndaki Valide Hanı iki ayda yıkılacakmış!

Belediye tarafından 1938 yılında Eminönü Meydanı'ndaki Valide Han'ının yıkımı için 2 ay süre verilmiş.



Eminönü Meydanı'ndaki Valide Hanı için 1938 yılında yıkım kararı verilmiş. Yıkım için 2 ay süre verilen Han için   bir müteahhitle ihale edilmesine karar verilmiş. 

Valide Han'ın bulunduğu adada bulunan 28-30 dükkan ve mağazalar da istimlak edilecekmiş. Söz konusu bina ve dükkan sahiplerine 15 günlük süre verilmiş.

Söz konusu haber  27 Nisan 1938 yılında Akşam Gazetesi'nde '' Eminönü Meydanı-Valide Hanı'nın yıktırılması iki ayda bitecek'' başlığı ile yer almış. İşte o haber...

Eminönü Meydanı-Valide Hanı'nın yıktırılması iki ayda bitecek''

Belediye tarafında evkaftan istimlak edilen Valide hanının yıktırılması daimi encümen tarafından 28 nisanda bir müteahhide ihale edilecektir. Han müstecirlerinden çoğu, bulundukları yerleri boşaltmışlardır.

Belediye, hanın yıkılması ihale edilir edil- mes hanın önüne bir tahtaperde çekecek, bu suretle han ile müştemilatının hariçle muvasalası kesilecektir.

Valide hanının bulunduğu adada bulunan 28-30 dükkân ve mağaza- nın istimlåk muamelesi tabil mecrasında yürüyor. Bu binaların mal sahiplerine yapılan tebligat için verilen 15 günlük mühlet bir kaç gün sonra bitecektir. Mal sahipleri veriler kıymeti ya kabul edcekler, yahut da verilen kıymetlere itiraz edeceklerdir.

İtiraz ettikleri takdirde Belediye harita şubesi müdürü, mahalli vergi tahakkuk müdürü, tapu mümessilinden mürekkep bir tedkiki itiraz komisyonu toplanacak, bu komisyon konan kıymetlerde maddi bir hata bulunup bulunmadığını tedkik edecektir.

Bu tedkikat neticesinde de verilen karara mal sahipleri muvafakat etmezlerse o zaman konan kıymetlere yüzde yirmi fazlası ile bir para ayrılarak bankaya yatırılacak ve istimläk muamelesi tekemmül edecektir.
Valide hanının yıktırılması ile mahallinin tesviye ve tanzimi iki ay içinde bitecektir.

Diğer kısmın istimlak muamelesinin ikmali de nihayet bir ay içinde biteceğinden bu kısım binalar da nihayet haziran başında yıktırılmağa başlanacaktır.''

1939 yılında Milli Emlak'a ait arsaların satılması yasaklanmış!

1954 yılında Levent Mahallesi 3. kısım evleri için inşaat çalışmaları başlamış!

Geri Dön