1938 yılında Galata'da Tünel'in önü genişletilecek!
1938 yılında Tünel Şirketi'nin yaptırması gereken üç katlı binayı yaptırmaması Belediye ile ihtilafa sebep olmuş. Bayındırlık'ın araya girmesiyle Şirket binayı yaptırmayı kabul etmiş. Belediye de binanın yapılabilmesi için Tünel'in önünü genişletecekmiş.
Galata'da Tünel'in önü genişletilecek
Tünel ve Mahmudiye caddelerinin birleştirilmesi düşünülüyor
Tünel Şirketi'nin Galata cihetinde yaptıracağı bina hakkında Belediye ile şirket arasında uzun zamanlardan beri devame eden ihtilaf, Nafıa Vekaleti'nin müdahalesiyle halledilecek bir safhaya gelmiştir. İhtilafa sebep olan vaziyeti kaydedelim:
Tünel Şirketi mukavelesini tetkik eden Nafıa Vekaleti, şirketin Galata cihetinde bir bina yaptırması lazım geldiği halde şimdiye kadar bu taahhüdü yerine getirmediğini görmüş ve Galata cihetinde mutlaka bir bina yapılması lazım geleceğini şirkete ihtar etmişti. Bu binanın üç kat üzerine inşa edilmesi yine mukavele hükümleri icabındadır.
Galata'da Tünel'in önü genişletilecek
Şirket, Vekalet'in tebliği üzerine yeni binanın inşası için bir proje hazırlamış ve tasdik edilmek üzere Belediye'ye vermiştir. Fakat Belediye bu projeye itiraz etmiştir. Belediye, binanın yapılacağı sokağın genişliğine göre, Yapı ve Yollar Kanunu'ndaki esaslara nazaran burada üç katlı bir bina yapılamayacağını ileri sürmüş, projeyi tasdik etmemişti. Bunun üzerine hem Belediye hem şirket Nafıa Vekaleti'ne müracaat etmişlerdi.
Belediyenin mütalaasına göre, şirketin mukavele mucibince yapacağı üç katlı bina için caddenin genişletilmesi lazımdır. Bunun için de Tünel'in Galata tarafındaki şimdiki medhalinin önünde bulunan sıra dükkanlardan ibaret adanın istimlaki icap eder. Fakat şirketin inşaya mecbur olduğu bir bina için Belediye'nin böyle bir istimlak bedeli vermeye bir mecburiyeti yoktur. Şirket, Yapı ve Yollar Kanunu'nun neşrinden evvel bu binayı inşa etmiş olsaydı böyle bir mecburiyete ihtiyaç kalmayacaktı. Vaktinde taahhüdünü ifa etmeyen şirketin böyle bir külfete katlanması zaruridir.
Şirket bu mütalaaya itiraz etmiştir. Vaziyeti tetkik eden Nafıa Vekaleti, mütalaasını Belediye'ye bildirmiştir. Vekalet, Belediye'nin yapacağı istimlak işi için şirketin Belediye'ye yirmi beş bin lira vermesini ve bu suretle Belediye'nin de istimlak yapmasını muvafık görmüştür.
Esasen şehir planı mucibince Tünel'in Galata'dan Azapkapı'ya giden Mahmudiye Caddesi, Karaköy Meydanı'nın açılması münasebetiyle birleştirilerek genişletilecektir. Bu sebeple Belediye Tünel binasının yapılmasını kolaylaştırmak için Nafıa Vekaleti'nin mütalaasını kabul edecektir.
Belediye, Vekalet'in işarı hakkında tetkikatta bulunmaktadır. Kati karar verilince Belediye şirketten yirmi beş bin lira alacak ve derhal şirketin Galata tarafındaki medhalin önünde bulunan adanın istimlakine başlayacaktır. İstimlak işi bittikten sonra Tünel'in yeni binasının üç katlı projesi de Belediye tarafından tasdik edilecektir.
Akşam 14 Şubat 1938
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com