Emlakta Nostalji

1938 yılında İstanbul sokakları tamir edilecek!

1938 yılında Vali Kırdar, belediye hududu içindeki sokakların tamir edilmesi emrini vermiş ve bu iş bir rapor hazırlanmış. Hazırlanan rapora göre, sokakların tamir ve inşası 51 milyon liraya mal olacakmış.



İstanbul sokakları


Sokakların yapılması için 51 milyon lira lazımdır. Belediye Terkos'tan kar etmeyecek.

 

    Vali ve Belediye Reisi Doktor Lütfi Kırdar, İstanbul sokaklarının pek harap ve perişan bir vaziyette olduğunu göz önüne alarak belediye fen işleri müdürlüğüne verdiği emir üzerine İstanbul Belediye hududu dahilindeki bütün sokakların inşa ve tamiri için alınacak tedbirler hakkında bir rapor hazırlanmıştır.

    Bu rapora göre, İstanbul sokaklarının tamamen tamir ve inşası için elli bir milyon liraya ihtiyaç vardır. Halbuki belediyenin bugünkü bütçe vaziyeti karşısında bu işin şehir varidatıyla temimine imkan yoktur.

    Bundan başka Gazi Köprüsü'nün inşası bir seneye kadar biteceğine göre bu köprüye ulaşacak muhtelif istikametteki yolların da açılması lazım gelmektedir.

    Bunun için Taksim - Azapkapı, Unkapanı - Şehzadebaşı, Unkapanı - Eminönü, Karaköy - Azapkapı yollarıyla Barbaros türbesinin civarının tanzimi, Beyazıt'la Akrasay arasındaki yolun genişletilmesi Taksim'le 




Harbiye arasının tanzimi ve Prost planının tatbiki içinde 20 milyon liraya ihtiyaç vardır. 

    Gerek şehrin umumi imar hareketleri, gerek Belediye'nin umumi hizmetlerinin görülmesi için bazı varidat membaları temin etmek icap etmektedir. Vali Doktor Lütfi Kırdar, bu husustaki tetkiklerini ikmal ettikten sonra hükümete bazı teklifler yapacaktır. 

    Şehrin varidatını artırmak için şimdilik şu üç şıkka müracaat edilmesi düşünülmektedir:

    1- Hükümetin her sene bütçesinden ayıracağı mali yardım. Esasen hükümet bu yardımı yapmaya karar vermiş ve B. Lütfi Kırdar'a yardım vaadinde bulunmuştur.

    2- Yerli veya ecnebi bankalardan yapılacak istikraz.

    3- Otobüs işletmek, stadyum inşa etmek gibi varidat bakımından müsmir neticeler verecek teşebbüslerde bulunmak.

    Vali Doktor Lütfi Kırdar, bir otobüsün on bin liraya satın alınabileceğini, halbuki bir otobüsün senelik faaliyeti ile bu parayı çıkarabileceğini söylemiştir. 

    Kendisi bilhassa bu üçüncü varidat membanın teminine büyük bir ehemmiyet vermektedir.

    Varidat getirecek bu gibi tesisat temin edildiği takdirde hem belediyenin umumi hizmetleri daha kolaylıkla temin edilecek, hem de şehrin imarı işi tahakkuk ettirilecektir.


(1938 yılında Reşat Altın 13 liraya satılıyormuş.)


Akşam 15 Kanunuevvel (Aralık) 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com