29 / 04 / 2024

1938 yılında İstanbul'un her yerinde et fiyatları aynı olacakmış!

1938 yılında İstanbul'un her yerinde et fiyatları aynı olacakmış!

1938 yılında alınan kararla İstanbul'un her semtinde et fiyatları aynı olacakmış. Bu karar herkes tarafından büyük memnuniyet uyandırmış. Etin kilo fiyatında 10 kuruş indirim yapılmış.



İstanbul'un her tarafında et aynı fiyatla satılacak.

Et fiyatının ucuzlatılması kararı her tarafta memnuniyet uyandırdı.


Etten sonra ekmek ve süt meselesi hakkında kararlar verilecek.

Etin on kuruş ucuzlatılması hakkındaki karar, şehrimizde hem halk tarafından hem de alakadar mahafilde büyük memnuniyetle karşılanmıştır. Dün temas ettiğimiz salahiyettar zevat, hükümetin hayat pahalılıyla yapmaya karar verdiği mücadelede bu ilk kararın başlangıç teşkil edeceğine, bundan sonra diğer gıda maddelerinde de radikal kararlar alınacağını söylemişlerdir.


Et fiyatlarında yapılacak on kuruşluk tenzilatın 5 kuruşu doğrudan doğruya mezbahadan alınan resim ve ücretlere, diğer 5 kuruşu da kasaplık hayvanların nakil, satış ve tevzi işine dairdir. Et fiyatının ucuzlaması üzerine sarfiyat artacağından belediye resminin indirilmesi belediye varidatına tesir etmeyecektir.


1938 yılında İstanbul un her yerinde et fiyatları aynı olacakmış!

Şehrimizde ötedenberi et fiyatları muhtelif semtlerde, hatta aynı semtte bulunan dükkanlarda ayrı ayrıdır. Mesela bir kasap dükkanında elli kuruşa satılan dağlıç eti aynı semtte veyahut şehrin bir diğer yerinde 55 kuruşa satılmaktadır. Kilo başında yapılacak tenzilatın şehrin muhtelif semtlerindeki bu fiyat farklarına göre tatbiki bazı müşküller doğrucaktır. Buna mani olmak üzere on kuruş tenzilat karırının tatbikine geçileceği zaman etin her cinsinin toptan ve perakende filtleri - şehrin her semtinde müsavi olmak üzere - ilan edilecektir.  


Akşam Gazetesi 18 Kanunusani (Ocak) 1938


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön