1938 yılında Sultanahmet Meydanı devlet mahallesi halini alacak!
1938 yılında Prost'un hazırladığı imar planına Sultan Meydanı devlet mahallesi halini alacakmış. Büyük bir park halini alacak Meydan'da Adliye binasının yanında belediye ve vilayet binaları da burada yapılacakmış.
Sultanahmet Meydanı Devlet Mahallesi halini alıyor
Adliye Sarayı'ndan başka Vilayet ve Belediye binaları da burada yapılacak
Sanayi Mektebi ve civarındaki binalar kamilen yıktırılacak, caminin etrafında büyük bir park yapılacak
Karaköy'den Taksim'e doğru açılacak geniş cadde - Stadyum hakkındaki düşünce
Vali ve Belediye Reisi B. Muhiddin Üstündağ'ın Ankara'ya giderken şehrin bazı mıntıkalarına ait imar planlarını ve bu planlara göre hazırlanan maketlerin fotoğraflarını da birlikte götürdüğünü yazmıştık. B. Muhiddin Üstündağ'ın Ankara'ya götürdüğü fotoğraflar şehir mütehassısı B. Prost'un planına göre yapılan Sultanahmet Meydanı, Karaköy'den Taksim'e kadar açılacak büyük bulvar ve Yenibahçe havalisine dairdir.
Bu maketlere göre, Sultanahmet Cami'nin etrafı tamaıyla açılmakta, Sanayi Mektebi ve civarındaki binalar, Tapu Dairesi, Umumi Hapishane kamilen yıkılmakta, caminin karşı tarafına Vilayet ve Belediye binası ile Adliye Sarayı yapılmaktadır. Caminin etrafı büyük bir park haline getiriliyor. Bu suretle burası bir devlet mahallesi halini almaktadır.
Eski Adliye binasının bulunduğu mevkiden Sanayi Mektebi'ne kadar olan kısım denize doğru, amfiteatr şeklinde, basamak basamak, bahçeli ve ağaçlı bir mahalle haline konmaktadır.
Yenibahçe'de, dünyanın en büyük stadyumlarından biri sayılacak olan stadyum yapılacaktır. Bundan başka büyük bir kültür park, çocuk bahçeleri ve çocuk kütüphaneleri için yer ayrılmıştır. Gazi Köprüsü açılınca, Şehzadebaşı ve Yenibahçe'nin otobüs servisleriyle şehrin her tarafına bağlanarak bir eğlence semti haline getirilmesi düşünülüyor.
Gazi Köprüsü'nden Taksim'e doğru yeni bir cadde açılacaktır. Bu cadde Kasımpaşa üstünden, bugünkü Şişhane ahziasker binasını ve çeşmesini yıkıp geçerek Tozkoparan'ın başında bugün yapılmakta olan asfaltla birleşecek ve on sekiz yirmi metre genişliğinde olacaktır. Beyoğlu'na doğru giderken solda kalan binaları içine alacak ve Taksim'e ulaşacaktır.
Karaköy'den Taksim'e doğru geniş bir cadde daha açılacağını evvelce yazmıştık. Bu cadde için Domuz Sokağı ile Karaköy Palas arasındaki (Karaköy poğaçacısının karşısına isabet eden) ada, kaldırılacaktır. Denizyolları İdaresi binası, eski Borsa Hanı'nın bir kısmı yıktırılmak suretiyle genişletilecektir.
Cadde Köprü başından Yüksekkaldırım'a kadar bu suretle gelecek, Yüksekkaldırım'ı solda bırakarak, dar sokaklar genişletmek suretiyle Taksim'e doğru uzayacaktır. Bu caddede bir viyadük (kemerli köprü), bir de tünel bulunacaktır.
B. Prost'a göre burada viyadük yapmak şarttır, tünele gelince, o noktanın tünel veya yarma yapılmasını yol mühendislerinin reyine terk etmiştir.
Başvekil B. Celal Bayar İstanbul'u son ziyaretinde, o zaman hazır olan bu bulvarın maketiyle yakından alakadar olmuş, izahat almış, planı çok beğenmiştir.
Muhiddin Üstündağ'ın Ankara'ya götürdüğü planlar tasdik edildiği takdirde, evvela Karaköy - Taksim Bulvarı için lazım gelen istimlak işine ve Sultanahmet Meydanı'nın imarı projesinin tatbikine başlanacaktır. 1940'da Gazi Köprüsü inşaatının bitmesi çok muhtemeldir. 1941'de de, bu sene temeli atılacak olan, Şehzadebaşı Konservatuar ve tiyatro binası ikmal edilecek, bundan sonra Yenibahçe'nin tanzimine başlanacaktır.
İlk imar hareketine başlaması için beş milyon lira lazımdır. Hükümet bütçeye İstanbul'a yardım parası olarak altı senede ödenmek kaydıyla yirmi milyon lira koyarsa 1944 senesinde şehrimizin yüzü gülecektir.
(1938 yılında Reşat Altın 13 liraya satılıyormuş.)
Akşam 13 Kanunisani (Ocak) 1938
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com