28 / 04 / 2024

1938'de 'Boğaz'ın süsü' olarak nitelendirilen Bebek ve İstinye arasındaki yalılar için yıkım kararı! 

1938'de 'Boğaz'ın süsü' olarak nitelendirilen Bebek ve İstinye arasındaki yalılar için yıkım kararı! 

1938 yılında Bebek ve İstinye arasındaki sahada yeni yol istikametinden dolayı burada bulunan yalıların yıkılmasına karar verilmiş. 



1938 yılında 'Boğaz'ın süsü' olarak nitlendirilen Bebek'ten İstinye'ye kadar uzanan yalılar için kritik bir karar alınmış. İki yer arasında yeni sahil yolunun yapılmasına karar verilerek buradaki yalılar için yıkım kararı alınmış. Fakat, yalıların Boğaz'ın süsünü tesşkil ettiği için boğazın güzelliğini korumak üzere karara itiraz edilmiş. Boğaz'ın güzelliğini bozmamak için Balta Limanı'ndan itibaren yolun yalılar arkasını takip ederek İstinye'ye geçmesi istenmiş.

Bebek ve İstinye arasındaki yalıların kalması için müracat edilmiş, ve Belediye'den gelecek karar beklenmeye başlamış.

Söz konusu haber ''Bebek İstinye'' başlığı ile Akşam Gazetesi'nin 20 Nisan 1938 tarihinde manşetine konu olmuş. İşte haberin devamı...

Bebek-İstinye
Bir kısım yalıların kalması için müracat edilmiş

Şehir meclisi kararı ile Bebek İstinye sahili yolunun tesbit edilmesi üzerine bu havalideki halk, aralarında bir mazbata yaparak Belediyeye müracaat etmiştir.

Bebekle İstinye arasındaki sahada yeni yol istikameti dolayısı ile yalılardan bir kısmının yıkılması icab ettiğinden mazbatada bu yalıların Boğazın süsünü teşkil ettiği ve Boğazın güzelliğini korumak üzere Balta Iimanından itibaren yolun yalılar arkasını takip etmek üzere İstinyeye geçmesini istemişlerdir.

Mazbata muhteviyatı Belediyece tedkik edilmektedir. Ancak eski istikamet, kanuni mecrasını geçirerek tasdik edilmiş ve bu suretle kati şeklini almış olduğundan bu müracaatın kabulü çok şüpheli görülüyor.

Diğer taraftan bu hat üezinde inşaat yapılacak kısım ile, inşaata müsaade edilmeyecek kısımlar da Belediye imar müdürlüğünce tesbit edilmiştir.

1938'de otel, kaplıca ve eğlence merkezlerinden alınan kazanç vergileri yarı yarıya düşmüş!

Geri Dön