30 / 04 / 2024

1939 yılında Galatasaray karakol binasını Milli Eğitim Bakanlığı istimlak edecekmiş!

1939 yılında Galatasaray karakol binasını Milli Eğitim Bakanlığı istimlak edecekmiş!

Galatasaray karakol binasını İş Bankası Defterdarlık'tan alarak yüzde on beş karla 81 bin liraya Sümerbank'a satmış. Banka binayı istediği gibi kullanamamış. Eğitim Bakanlığı bu binayı taksitle alarak Galatasaray Lisesi'nin bahçesine katacakmış.



Galatasaray

Eski karakol binasını Maarif istimlak edecek.


Eski Galatasaray karakolu binası bir kaç sene evvel Defterdarlık'tan İş Bankası'na satılmış, İş Bankası'da yüz de on beş karla binayı 81 bin liraya Sümerbank'a satmıştı. Sümerbank bu eski binayı yıktırarak buraya yeni bir bina yaptıracaktı. Fakat buraya yeni bir bina yaptırmak için 5 metre derinlikten bir kısmın yola terk edilmesi lazımdır. Vali Lütfi Kırdar banka nezdinde teşebbüste bulunarak bina yapılmasını istemiştir. Sümerbank, şimdiki binanın tamir edilmesine ruhsat istemiş, belediye müsaade vermemiştir.


Doktor Lütfi Kırdar, yola kalbedilmek suretiyle önden terk edilecek arsaya mukabil Galatasaray Lisesi bahçesinden bir kısmının bankaya satılması için Maarif Vekaleti nezdinde teşebbüste bulunabileceğini söylediği halde banka buna yanaşmamıştır. Bunun üzerinde Vali Doktor lütfi Kırdar Maarif Vekili B. Hasan Ali Yücel'le temas ederek yeni bir şekil bulmuştur. bu şekle göre karakol binası Maarif Vekaleti tarafından bankadan muayyen taksitlerle istimlak edilerek mektep bahçesine ilave edilecektir. Bu suretle Galatasaray Lisesi meydana çıkacaktır. Binanın mektep kapısına bitişik dükkanlar da belediye tarafından istimlak edilecektir.

 

Akşam Gazetesi 20 Eylül 1939


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön