Emlakta Nostalji

1939 yılında İnönü Stadyumu için ayrılan saha dar geliyor!

1939 yılında İstanbul Belediyesi'nin Dolmabahçe'de Istabl-ı Amire binalarının bulunduğu yerde yapmayı düşündüğü stadyuma ayrılan saha dar geliyormuş. Gazhaneden bir miktar arazinin stad için alınması gündeme gelmiş.

 


Yeni yapılacak stadyum için ayrılan saha dar geliyor


Havagazı Fabrikası'ndan daha bir miktar arazi alınması lazım. Bu takdirde de fabrika çalışamayacak. Şimdi Belediye bir hal şekli arıyor


    Belediyenin Dolmabahçe'de yeni bir stadyum yapmaya karar verdiğini yazmıştık. Belediye, bu sene Belediyeler Bankası'ndan istikraz edebilecek beş milyon liradan bir kısmını bu stadyumun inşasına sarf etmeyi düşünmektedir.

    Stadyum sahası yapılacak Istabl-ı Amire binasıyla müştemilatı Belediye'ye terk edildiğinden, yakında bu binaların yıktırılmasına başlanacaktır.

    Belediye, stadyum planı için beynelmilel bir müsabaka açacaktır. Plan, şehircilik mütehassısı B. Prost'un hazırladığı avan projenin esasları dairesinde yapılacaktır. B. Prost, stadyumun Istabl-ı Amire binasıyla Dolmabahçe Gazhanesi'nden tefrik edilecek bir kısım arazi üzerinde yapılmasını muvafık görmüştür. Ancak yapılacak stadyuma tahsis edilen saha, kafi gelmemektedir. Çünkü Prost'un planına göre stadyum, bugünkü Istabl-ı Amire binası arsasından harice taşarak Dolmabahçe Meydanı'nın bir kısmını işgal edecektir. Halbuki Dolmabahçe'de şimdiki meydanın biraz genişletilmesi gene Prost'un hazırladığı plan iktizasındandır. Şu vaziyete göre, stadyumun meydana tecavüzüne imkan vermemek için, şimdiki sahanın geriye doğru biraz daha genişletilmesi zaruri görülüyor. Geriye doğru alınacak arazi, Dolmabahçe Gazhanesi'ne ait sahadır. Bu takdirde Gazhane müştemilatından mühim bir kısmının kaldırılması lazım gelecektir ki, bu, Havagazı Fabrikası'nın faaliyetine mani olacaktır. Bu vaziyet karşısında Dolmabahçe Gazhanesi'nin, şehrin diğer bir münasip yerine nakli zaruridir. 

    Esasen B. Prost da Gazhane'yi şehir dışına nakletmeyi muvafık görmüştür. Fakat Dolmabahçe Havagazı Şirketi henüz satın alınmadığından Gazhane'nin derhal başka yere nakline imkan yoktur. Buna imkan bulsa bile, yeni bir gazhane tesis edilmeden ve şehrin havagazı ihtiyacını inkıtasız temin etmeden Dolmabahçe Gazhanesi'nin kaldırılması mümkün olamayacaktır. 

    Bu vaziyet karşısında Belediye, mahzurları ortadan kaldırmak için bir çare aramaktadır.


(1939 yılında Reşat Altın 15 liraya satılıyormuş.)


Akşam 21 Mart 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com