Emlakta Nostalji

1939 yılında Mecidiyeköy'e yapılacak hastane, villa sahiplerini telaşlandırmış! Villalar elden gidiyor...

1939 yılında Mecidiyeköy'e yapılması planlanan yeni hastane binası villa sahiplerini telaşlandırdı. Hastane binasının büyük olmasından dolayı, civardaki villaların istimlak edilmesine karar verilmiş

1939 yılında Mecidiyeköy hastanesi yeni bir sorunu da beraberinde getirmiş. Belediye, yeni hastane binasını Hürriyet Abidesi Caddesi'nde yapılmasına karar vermesi üzerine, buradaki bazı bostanlar ve civardaki villalar istimlak edilecekmiş.

BELEDİYE ARSALARI İHTİYACI KARŞILAMAMIŞ

Söz konusu hastanenin binası Belediye arsalarında yapılacakmış fakat arsalar yeterli olmamış. Belediyenin arsalarının yetmemsi üzerine, civardaki binaların, vilaların, bostanların istimlak edileceği belirtilmiş. 

10-12 VİLLA YIKILACAK

Hastane binası için 10-12 villanın yıkılacağı gündeme gelmiş. Bu villaların değeri ise 200 binde fazlaymış.

VİLLALARIN ELİMİZDEN ALINMASINI İSTEMİYORUZ

Bu durum karşısında Mecidiyeköylüler, tepki göstermiş. Villalarının ellerinden alınmasına karşı çıkan Mecidiyeköy halkı,''kolayca elimizden alınmasına taraftar değiliz, binaları elimizden kaçırmamak için her türlü teşebbüsü yapacağız.'' demişler.

Söz konusu haber 21 Kasım 1939 yılında Son Posta Gazetesi'nde 'Yeni yapılacak hastanenin etüdleri henüz tamamlanmadı'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

Yeni yapılacak hastanenin etüdleri henüz tamamlanmadı

Hastanenin Mecidiyeköy'ünde yapılması ortaya yeni bir mesele çıkardı, villâların istimlâkine kalkışılması Mecidiyeköylülerini telaşa düşürdü

Mecidiyeköy'ünde yapılması kararla gan hastane binasının planları üzerindeki etüdler henüz ikmal olunamamıştır. Belediye, bu husustaki etüdlerini ikmal ettikten sonra keyfiyetten Fransada bulunan ve binanın projesini yapmış olan mimar Valteri haberdar edecektir.

Mecidiyeköyü hastanesi ortaya yeni bir mesele çıkarmıştır. Belediye modern hastane binasını Hürriyet abidesi civarında yaptırmak istemiş, bazı bostanların istimlak edilmesi Azım geldiğinden masraftan kaçınılarak hastanenin Mecidiyeköy'ündeki Belediyeye ait arsalarda yapılması muvafık görülmüştü.

Projelerin hazırlanmasına geçildiği es nada Mecidiyeköyündeki Belediye araslarının ihtiyacı karşlayacak büyüklükte olmadığı ileri sürülerek, civardaki bazı arsa ve binaların istimlak edilmesi istenmiştir.

Belediye, birkaç bostana para vermekten çekinerek hastaneyi abide civarımda yapmaktan sarf etmiş oldu. ğu halde, son şekle göre Mecidiyeköyün'de çok pahalı fiatla mühim miktarda yer almak lazım gelecektir.

Hastanenin projesi ile meşgul olan doktorlardan mürekkeb komisyon, hastanenin sahamını geniş tutarak Mecidiyeköyü mün en mamur kısımlarını hastaneye mal etmek istemektedir.Hastanenin projesile meşgul olan dok torlardan mürekkeb komisyon, hastanenin sahasını geniş tutarak Mecidiyeköyü'nün en mamur kısımlarını hastaneye mal etmek istemektedir. Halbuki bu saha dahilinde 10-12 villa bulunmakta, bunların istimlak bedelleri iki yüz bin liradan fazla tutmaktadır.

Hastane yeri olarak tesbit edilen sahanın diğer cephesi denise nazır väsi bir tarladır. istimlakine para harcanabilecek olan bu sahadan sarfanazar edilerek villaların İstimlakine kalkışılması Mecidiyeköy'ü halkını telaşa düşürmüştür. Mecidiyeköylü halkı villaların yıkılmaması için teşebbüste bulunmak üzere bir heyet seçerek Vali ve Belediye Reisi Lütfi Kırdara göndermaklee, alakadar makamiar nezdin-de teşebbüse geçmeğe memur etmişlerdir.

Telaşa düşen Mecidiyeköylüler şunları söylemektedir:
Modern hastanenin en işlek bir caddenin kenarında, Büyükdere ile Taksim arasındaki asfalt yolun güzergahında ya. pılmasına taraftar olmayanlar çoktur. Masraftan kaçınılarak arsalara para ve rilmemek istendiğinden, Belediyenin bu kararını biz de muvafik bulduk.

Fakat, öğrendiğimize göre proje üzerinde tadilat yapılmış, köyümüzü süsleyen binaların istimläkine karar verilmiştir. Binalar istimlak olunacak, fakat yıkılmayacakmış, hastanenin müştemilatımdan addedilecek, hastanede vazife görecek doktorlara tev zi olunacakmış, biz birçok emek sarfederek bu binaları yaptık.

Kolayca elimizden alınmasına taraftar değiliz. Belediye arsalarının deniz tarafı boş arazidir. Pek az para ile istimlik olunabilir bir haldedir. Binaları elimizden kaçırmamak için her türlü teşebbüsü yapacağız.

1941 yılında İstanbul'dan göç başlamış!