01 / 05 / 2024

1940 yılında dar gelirli aileler için dayanıklı ucuz evler inşa edilmiş!

1940 yılında dar gelirli aileler için dayanıklı ucuz evler inşa edilmiş!

1940 yılında tahta, dayanıksız ve saz gibi yerlerde yaşayan aileler için ucuz ve dayanıklı evlerin yapılmasına karar verilmiş. 



1940 yılında gelirleri 40 ile 75 lira arasında olan aileler için dayanıklı ve ucuz evler için harekete geçilmiş.  Bu kapsamda, kirada oturan ailelerin tespiti, boş arsaların miktarı tespit edilmiş. 

Yapılacak bu evler hükümet kontrolü altında inşaat şirketleri tarafından toplu oalrak yapılacakmış. Bu sayede halkın ödeyeceği taksite göre 15-20 yılda konut sahibi olmaları planlanmış.

Söz konusu haber  Anadolu Gazetesi'nde 12 Ocak 1940 yılında ''Dayanıklı ve ucuz evler inşa edilecek'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber... 

1940 yılında dar gelirli aileler için dayanıklı ucuz evler inşa edilmiş!

Dayanıklı ve ucuz evler inşa edilecek

''Dahiliye Vekaleti şehir ve köylerimizde tahta, saz, teneke ve kerpiç gibi dayanıksız ve gayrisıhhi evler yerine her türlü sıhhi ve fenni tertibat ve evsafı hals ucuz binalar yaptırılmasını kararlaştırmıştır.

Vekalet, bu hususta bütün vilayet den malûmat istemişti. Vilayetimiz buna bir cevap hazırlamıştır.
Dahiliye vekäleli gelirleri 40 ve 75 liraya kadar olan allelerden kirada oturanların sayısını şehir ve kasa balardaki boş arazinin miktarını ve bos arsaların vasati kıymetini, bir iki ve üç odalı kargir ve ahşap evlerin kaçar liraya mal olacağını sormuştur.
Vilayetlerden mütalealar toplanınca tasnif edilecek ve bir kanun laylhsı hazırlanarak Büyük Millet meclisine sevk olunacaktır. Halk için yapılacak ucuz ve kullanışlı evlerin muayyen planlar dahllinde yapılması işi de ayrıca Nafia Vekaletince tetkik edillmektedir.

Bu gibi evlarin hükümet kontrolü altında inşaat şirketieri tarafından toplu olarak yapılması ve teksitle halka mal edilmesi cihati de tetlik olunmaktadır. Halkın ödiyeceği fiyata 1520 senede birer ev sahibi olabilmesi için Vekalet mühim kolaylıklar gösterecek belediyeler bu teşebbüsü muhtelif gekillerde kolaylaştıracaklardır.
Maamafih zelzele sebebiyle mem leketin jeolojik vasiyetinin tesbitin den sonra bu kanun layihasının çıka cağı anlaşılmaktadır.''

1941 yılında bir emlakçının ilanı! 
1937 yılında çimento fabrikaları kamulaştırılmak istenmiş!

Geri Dön