1940 yılında Harbiye'de bir meydan ve bahçe yapılacak!
1940 yılında İstanbul Belediyesi, Harbiye'de bir meydan ve bahçe vücuda getirmeye karar vermiş. Prost'un hazırladığı plana göre genişletilecek olan sahada bulunan Elektrik İdaresi'ne ait bir bina da istimlak edilecekmiş.
Harbiye'de bir meydan ve bahçe yapılıyor
Bu münasebetle iki bina ve bir dükkan istimlak edilecek, muhavvile merkezi buradan kaldırılacak
Belediye, Harbiye'de güzel bir meydan vücuda getirmeye karar vermiş ve B. Prost planına göre bu sahayı genişletip süslemek için teşebbüslere girişmiştir. Bu maksatla Harbiye'de yolun ortasında bulunan elektrik muhavvile merkezi ile bunun yanındaki tramvay bekleme mevki kaldırılacak ve burası güzel bir bahçe haline konulacaktır. Burası bahçe haline konulduktan sonra yeraltı abdetshanesinin üstü de yeşilliklerle örtülecek ve mümkün olduğu kadar hariçten görülmemesi temin edilecektir.
Bu planın tahakkuku için Belediye Reis Muavini B. Lütfi Aksuyu, elektrik, tramvay umum müdürü B. Mustafa Hulki mahallinde tetkiklerde bulunmuşlardır. Buradaki muhavvile merkezi için Harbiye'de Çinili Hamamı'nın arka kısmındaki sokak içinde hamama bitişik bir arsa bulunmuştur. Bu arsa istimlak edilerek yeni muhavvile merkezi burada inşa edildikten sonra meydandaki merkez yıktırılacaktır.
Harbiye'deki tramvay bekleme mevkine gelince: Şimdiye kadar yapılan tecrübe ile anlaşıldığına göre burada bir bekleme mahalline o kadar ihtiyaç görülmemektedir. Çünkü, Fatih - Harbiye ve Harbiye - Aksaray tramvayları Harbiye'ye gelince hemen yolcularını boşaltıp yeni yolcular alarak hareket ettikleri gibi Şişli, Kurtuluş, Maçka hatlarına işleyen arabalar için de burası bir başlangıç istasyonu değildir. Bu itibarla bu intizar mahalli yıkıldıktan sonra yenisi inşaya ihtiyaç görülmüyor. Ancak tramvay memurları için bu civarda münasip bir yer yapılacaktır.
Harbiye Meydanı'nın tevsi bundan ibaret kalmayacaktır. Harbiye - Fatih tramvaylarının döndüğü yerde Dershane Sokağı'nın sağında ve solundaki iki bina da istimlak edilecektir. Bu binaların biri elektrik idaresinin Harbiye şubesi, diğeri de altında bir bakkal dükkanı bulunan bir binadır. Bundan başka Şişli - Tünel Tramvay Caddesi'nin tam elektrik muhavvilesi karşısında bulunan bir tütüncü dükkanı da istimlak edilerek caddenin genişletilmesi temin edilecektir. Esasen Prost planına göre bu caddenin, bu sırası hamama kadar tedrici bir surette tevsi edilecektir.
Akşam 8 Kanunusani (Ocak) 1940
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com