1940 yılında Karaköy Meydanı tanzim edilecek!
1940 yılında İstanbul Belediyesi, Mimar Prost'un hazırlayacağı plana göre Karaköy Meydanı'nı tanzim ederek genişletecekmiş. Yapılacak tanzim işiyle Tophane'ye, Azapkapı'ya ve Beyoğlu'na giden yollar da açılacakmış.
Karaköy Meydanı da açılacak
B. Prost meydanın tevsii planlarını hazırlamaya başladı
Eminönü Meydanı'ndan sonra Galata Meydanı'nın da açılıp tanzim edilmesi lüzumlu görülmüştür. Eminönü Meydanı'nı açmaya başlayan Belediye, bir taraftan Yeni Cami'nin güzelliğini ve ihtişamını meydana çıkarmak, diğer taraftan münakalat sıkıntısını hafifletmek gayesini takip etmiştir.
Eminönü Meydanı açıldıktan sonra şehrin her iki yakasını bağlayan Karaköy Köprüsü'nün karşı tarafındaki medhalini de bugünkü şeklinde muhafaza etmeyi doğru bulmayan belediye, Karaköy Meydanı'nı da şehrin münakalatını tanzim etmek bakımından genişletmeyi muvafık görmüştür. Bu maksatla şehircilik mütehassısı B. Prost, Karaköy Meydanı'nın bugünkü vaziyetine ve bilhassa tayyare ile alınan harita paftalarına göre tanzim edecektir.
Karaköy Meydanı'nın tevsiinde başlıca takip edilecek gaye, bir taraftan Tophane'ye, diğer taraftan Azapkapı'ya ve Beyoğlu'na giden yolları açmaktan ibarettir. Evvelce hazırlanan imar planına göre Tünel'in Galata medhaline karşı bulunan dükkanlar kaldırılmak suretiyle Galata'da Azapkapısı'na doğru uzanan Mahmudiye Caddesi'yle buna müvazi olan cadde Galata Balıkpazarı'na kadar birleşmek üzere genişletilecektir. Bu suretle Karaköy Meydanı'nın Tünel'e doğru uzanan kısmı büyüyecektir.
Diğer taraftan Karaköy Meydanı'nda eski Borsa Han'ının kaldırılması plan mucibince mükarrerdir. Bu han ortadan kalktıktan sonra meydanın bu kısmı genişleyecek ve tramvay hattı da meydanın yeni şekline göre değişecektir.
Beyoğlu'na çıkan vesaiti nakliye, Karaköy Palas'ın önündeki caddeden geçiyorlar. Otomobiller de Domuz Sokağı'ndan iniyorlar. Halbuki bu yol çok dar olduğundan Domuz Sokağı ile tramvay caddesi arasında ve Karaköy Palas önündeki binalar kaldırılacaktır. İşte B. Prost, esaslı hatlarını kaydettiğimiz bu planı hazırlayacaktır.
Planın hep birden tatbiki kabil olmadığından ve on beş senelik imar planına dahil olan işler meyanında Galata Meydanı'nın da tevsii mevcut olduğundan bu plan tedrici bir surette tatbik mevkine konulacaktır.
Taksim Meydanı'nın tanzimi planı
Beyoğlu jandarma Karakolu binası ile Taksim Meydanı arasında açılan meydanın tanzimi için bir avan proje hazırlanmış ve meydanda açılacak caddelerle yaya kaldırımlar tespit edilmişti. Fakat meydanın kati surette tanzimi icap ettiğinden B. Prost, bir tanzim projesi hazırlamaya başlamıştır.
Hazırlanan bu planın esaslarına göre, bir vakitler Taksim'deki Cumhuriyet Abidesi'nin nakledilmesi maksadıyla meydanın ortasında ayrılan tulani sahaya büyük bir havuz inşa edilecektir. Bu havuzun zemini, eski Türk halıları desenini canlandıracak şekilde nakışlarla süslenecektir. Bundan başka havuzda yapılacak hususi tertibat ile renkli sular akması temin edilecektir. B. Prost'un bu planı ikmal edildikten sonra meydanın tanzimine devam edilecektir.
Akşam 3 Mart 1940
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com