Emlakta Nostalji

1941 yılında kira krizi! Kira bedelleri gelişigüzel artırılmış!

1941 yılında bazı emlak sahipleri, dükkan ve ev kiralarını gelişigüzel artırarak kiracılarını zor duruma sokmuş. 

1941 yılında kira sorunu gündeme bomba gibi düşmüş. Bazı dükkan ve konut sahipleri kiraları gelişigüzel artırmış. Normal şartlarda sabit kalması gereken kira bedelleri fırsatçı kişiler  tarafından kötüye kullanılmış. Kiracıların şikayeti üzerine denetimlerin başlamış.

Normal şartlar altında emlak sahipleri emlaklarını sözleşmedeki yazılı miktar üzerinden kiraya vermeleri gerekiyormuş.

Söz konusu haber 21 Şubat 1941 yılında Yenisabah Gazetesi'nde 'Kira bedellerinde intikar yapılıyor mu?'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

'Kira bedellerinde intikar yapılıyor mu?

Son günlerde İstanbul vilayetine ve diğer alakadar makamlara sayfiye yerlerinde evleri bulunan kimselerin kira ücretlerini geçen seneye nazaran bir misli arttırdıkları tarzında bir çok şikâyetler yapılmaktadır.

Vilayet ve alakadar makamlar, milli korunma kanununun hükümlerine tamamen miünafi olan bu vaziyeti esaslı sekilde tetkik etmek üzere harekete geçmiştir.

Kanuni hükümlere nazaran ev, dükkan vesaire yer kiraları normal senelerin ayni olmasa lazım gelmektedir. Bunun hilafina hareket ederek kira bedellerini arttırmak esaslı bir cürüm teşkil etmektedir.

Bu itibarla şimdiye kadar yapılan ihbarlar üzerine derhal harekete geçilmiştir. Kira bedellerini arttırma teşebbüsüne karşı yapılacak kontrol ve teftişler diğer senelerde yapılan resmi kunturatlara istinat edecektir.
Emlak sahibi, emlaki bu kunfuratlarda yazılı miktar üzerinden kiraya vermeğe mecburdur

1942 yılında çimento fiyatları tavan yapmış! 1 torba çimento 38 liraya kadar yükselmiş!

1942 yılında Büyükada'da 35 bin liraya satılık iki köşk!