Emlakta Nostalji

1942 yılında Galatasaray ve Tünel meydanları imar edilecek!

1942 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planı mucibince Galatasaray ve Tünel meydanlarını imar edecekmiş. Her iki meydan genişletilecekmiş ve Tünel Meydanı'nda yapılacak istimlakler sonrası meydandan deniz görülebilecekmiş.



Galatasaray ve Tünel'in imarı


Prost'un hazırladığı plan mucibince bu iki meydan imar edilecek


    Prost planı mucibince Belediye İmar Müdürlüğü tarafından hazırlanan Taksim - Galatasaray - Tünel mıntıkasının imar tatbikat planı Şehir Meclisi'nde bugünlerde müzakere ve kabul edilecektir. 

    Şehrin en mühim bir mıntıkasına talluk eden bu planın başlıca noktaları yazıyoruz:

    1 - Tünel meydanı, bugünkü vaziyeti kafi görülmediğinden, genişletilecektir. Bunun için tünelden Galatasaray'a doğru giden tramvay caddesinin sağ kısmındaki bazı binalar istimlak edilecektir. Bu suretle Tünel meydanından Boğaz'ın görülmesine mümkün olacaktır.

    2 - Tepebaşı'ndan gelip İngiliz Sefareti binası yanından geçecek büyük cadde Beyoğlu Balıkpazarı ağzından başlayarak İstiklal Caddesi ile Tarlabaşı Caddesine muvazi olarak Taksim'e çıkacak ve bu suretle bugün Fransız Konsolosluğu binası olan eski Fransız Hastanesi binasının kısmen istimlakı suretiyle Taksim Meydanı'nda nihayet bulacaktır.

    3 - Galatasaray Meydanı da genişletilecektir. Bu maksatla eski Galatasaray Polis Karakolu binası geriye çekilmek ve Galatasaray Lisesi cümle kapısı ile bir hizada bulunmak suretiyle caddenin bu kısmı genişleyecek. Karakolun karşı tarafındaki köşede Haçopulo Pasajı'na kadar olan binalarla İngiliz Sefareti karşısından Galatasaray dört yol ağzına kadar gelen dükkanları teşkil eden ada istimlak edilmek suretiyle meydanın genişletilmesi temin edilecektir

    4 - Galatasaray Karakolu binasının yanından başlayarak Tophane'ye inen Boğazkesen Caddesi'nde ki dönemeçler tashih ve genişletilmek suretiyle kısaltılacak, bu suretle Galatasaray'dan Tophane sahiline kısa, fakat geniş bir yol temin edilecektir.

    5 - Tünel'den Taksim'e kadar uzanan İstiklal Caddesi'nde mühim bir değişiklik yapılmasına imkan görülememektedir. Ancak binaların alt katları portikli, yani zemin katı sütunlarla kaldırılmış ve yaya kaldırım haline ifrağ edilmiş suretle değiştirilecektir.


Akşam 2 Şubat 1942



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com