27 / 04 / 2024

1942 yılında İstanbul Fatih'in imar planı hazırlanmış!

1942 yılında İstanbul Fatih'in imar planı hazırlanmış!

1942 yılında Cumhuriyet'in 500'üncü yıldönümüne özel İstanbul Fatih'in imar planı hazırlanmış. Projenin 11 senede tamamlanması planlanmış...



İstanbul'un fethinin 500'üncü yıldönümüne özel İstanbul Fatih'in imar planı hazırlanmış. 1942 yılındaki gazete haberinde proje için 5 madde konuşulmuş. İmar planın 11 yılda tamamlanması hedeflenmiş.

İşte Fatih'in imar planına ilişkin o gazete haberi:

FATİH MINTAKASININ YER IMAR PLANLARI HAZIRLANDI

Programa göre, bu bölgede yapılacak inşaat, İstanbul'u 500 üncü yıldönümüne kadar yetiştirilecektir.

İstanbul'un fethinin 500'üncü yıldönümü münasebetine Fatih namına yapılacak olan imar faaliyeti hakkında Vali ve Belediye reisimiz B. Doktor Lütfi Kırdar, gazetecilere İstanbul'un 500'üncü yıldönümüne yetişmek üzere şimdiden icap eden imar planlarının hazırlandığını söylemiş ve izahat vermiştir.

11 senede yapılacak işler şunlardır:

1- Şehzadebagı tramvay caddesinden itfaiye binasının bulunduğu ve Bozdoğan kemerine giden caddenin sağ tarafındaki 13500 metre murabbamdaki sahada bulunan binalar kämilen istimiåk edilecek, büyük yeşil bir saha vücuda getirilecektir.

Bu sahanın ortasında belediye binası yapılacaktır.

2- Fatih parkından itibaren Şehzade camiine kadar uzanan sahanın mütebaki kumına da büyük bir şehir tiyatronu yapılacaktır. Ayrıca Seh- zade camiinin etrafındaki binalar kaldırılacaktır.

3- Horhor caddesi üzerine tesadüf eden kısımda (14000) metre murabbaındaki sahada büyük bir park yapılacaktır.

4- Bu parkın karşın yani Horhor caddesinin karşı ciheti üzerindeki Amca Hüseyinpaşa türbesinin, de etrafı tanzim edilecektir.

5-Yine tiyatro binasının tam karşı tarafında ve Şeliza- deden Fatihe giderken tramvay caddesinin sol tarafında (9600) metre murabbaındaki bir saha da Fatih Halkevi-binana ayrılacaktır. Bu yeni meydanlardan birine Fatih'in muhteşem bir heykeli dikilecektir. 

YENİ SABAH 1 HAZİRAN 1942

Emlakta Nostalji: Kınalıada'da deniz manzaralı metrekaresi 50 kuruşa satılık arsa! 

Emlakta Nostalji: Nişantaşı'nda 3 katlı apartman 13 bin 500 liraya satılmış!


Geri Dön