Emlakta Nostalji

1943 yılında Şişli ilçesi kurulacak!

1943 yılında Beyoğlu ve Beşiktaş ilçelerinden bazı kazaların ayrılarak Şişli ilçesinin kurulmasına karar verilmiş. Yeni ilçenin hudutlarını çizen heyet, Şişli'nin Beyoğlu ve Beşiktaş'tan alacağı mahalleleri gösteren bir kroki hazırlamış.



Yeni Şişli kazası


Bir heyet yeni kazanın hudutlarını çizdi, yeni kazanın sonbahara doğru teşkil edilmesi mümkün olacak


    Beyoğlu ve Beşiktaş kazalarından bazı kazaların ayrılarak Şişli kazası kurulmasının karar altına alındığını yazmıştık. Yeni kazanın Beyoğlu ve Beşiktaş kazalarından alacağı mahalleleri gösteren bir kroki hazırlanmıştır. Bu kroki, yeni kazanın hudutlarını göstermektedir. Evvelki gün Beyoğlu Kaymakamı B. Sabri, refakatlerinde Belediye mühendislerinden iki kişi olduğu halde yeni kazanın hudutlarının tespiti için mahallinde tetkikler yapmışlardır. Yeni Şişli kazasının Beyoğlu'ndaki hududunu Taksim'de Dağcılık Kulübü önünden geçen ve bir taraftan Dolapdere'ye inen cadde teşkil etmektedir. Bu noktada bir ihtilaf mevcut değildir. 

     Yeni Şişli kazasının Beşiktaş tarafındaki hududuna gelince: Teşvikiye Mahallesi bugün Beşiktaş kazasına tabi bulunuyor. Fakat Teşvikiye Mahallesi, Nişantaşı'nın mühim bir kısmını teşkil ettiğinden, burasının fiilen Beşiktaş'la hiçbir münasebeti yoktur. Maçka tramvayı itibarıyla Beyoğlu'nun bir mütemmimi addedilmekle beraber, Teşvikiye Mahallesi halkının çarşısı Maçka ve yahut Pangaltı'dır. Böyle olduğu halde şimdiki hudut tramvay caddesini ikiye ayırarak Teşvikiye Caddesi'nin bir tarafını Harbiye Mahallesi ad ile Beyoğlu'na, diğer tarafına da Beşiktaş'a bağlamıştır. Yeni Şişli kazasının teşkili üzerine ilk defa olarak Teşvikiye Mahallesi'nin gayrı tabii vaziyetine nihayet verilmesi muvafık görülmüştür Ancak hududunun tespiti henüz tamamıyla kararlaştırılmamıştır. Beşiktaşlılardan bazı alakalı zatlar mahallenin bir kısmını Beşiktaş'ta muhafaza etmek için, Teşvikiye Cami'nin Beşiktaş'a doğru bahçe duvarı önünden geçen Cami Sokağı'nı ve karşı tarafta, başından Varon Apartmanı'nın bulunduğu sokağı hudut olarak ayırmak istemektedirler. Bu takdirde Teşvikiye Mahallesi'nin bir kısmı ve Maçka apartmanlarından bazıları Beşiktaş'ta kalacaktır. 

    Fakat evvelki gün mahallinde tetkikat yapan her iki kaza kaymakamları ile mühendisler, mahalli halkından aldıkları izahat üzerine yeni mahallenin en tabii hududunu tespit etmeye muvaffak olmuşlardır. Prost planına göre, Maçka Silahhanesi'nin arkasından Kağıthane Caddesi'ne açılacak müstakim bir sokak Teşvikiye ile Muradiye Mahallesi'ni ayrıan eski ismiyle İkinci, yeni ismiyle Ömer Rüştü Paşa Sokağı tabii hududu teşkil edecektir. Ihlamurun üst tarafındaki Top ağacı mevki Teşvikiye Mahallesi'nin mütemmimi olduğundan, yeni Meşrutiyet Mahallesi'nde kalacaktır. Şimdi bu heyetin vereceği rapor kaza ve vilayet idare heyetleri tarafından kati surette tespit edildikten sonra Umumi Meclis'in kararına iktiran edecektir. 

    Yeni Şişli kazasında biri Kurtuluş, diğeri Teşvikiye olmak üzere iki nahiye daha ihdas edilecektir. Yeni kazanın sonbahara doğru teşkil edilmesi mümkün olacaktır.


Akşam 3 Mayıs 1943



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com