Emlakta Nostalji

1944 yılında Belediye, Ragıp Paşa Köşkü'nü satın almak istiyor!

1944 yılında İstanbul Belediyesi, Caddebostan'daki Ragıp Paşa Köşkü'nü satın almak istemiş. Köşkün satın alınması için bir heyet oluşturan Belediye, 31 bin metrekare arazisi olan köşke 1.5 milyon lira teklif etmiş.



Bir buçuk milyon lira değerindeki köşk


Belediye tarafından satın alınmak isteniyor


     Şehzadebaşı'nda Atatürk Bulvarı'nın ortasına tesadüf eden İbrahimağa Hamamı'nın 90 bin liraya istimlaki hakkındaki mazbata dün Şehir Meclisi'nde müzakere edilmiştir. Hamamın tarihi kıymeti olduğu cihetle yıkılamayacağı, yalnız etrafındaki külhan ve dükkanların yıktırılacağı anlaşılarak mazbata kabul edilmiştir.

     İstanbul Vilayeti dahilindeki 27 nahiye müdürünün aldıkları maaşın azlığı ve kendilerinin Belediye işleriyle meşgul olmaları dolayısıyla kaymakamlara olduğu gibi bunlara da ifa ettikleri bu Belediye vazifesinden dolayı ayrıca tahsisat verilmesi ve 9700 liranın bütçeye konulması hakkındaki teklif bütçe encümenine havale edilmiştir. Basın Birliği Kartı hamililerinin otobüslerde meccanen seyahat etmeleri hakkındaki teklif de kavanin ve mülkiye encümenine havale edilmiştir. 

     Caddebostan'da Ragıp Paşa Köşkü'nün mutasarrıfı olarak Avukat İbrahim Ali tarafından Belediye'ye vaki satış müracaatı bir hayli münakaşa ve müzakereyi mucip olmuştur. 31.000 metre murabbaı araziyi ve 30 salonlu muazzam bir köşkü ihtiva eden bu yer hakkında makam tarafından verilen izahatta bu köşkün bulunduğu yerin imar planı mıntıkasında bulunduğu, sahibinin Devlet Şurası'na müracaatla Belediye aleyhine hüküm çıkardığı, binaenaleyh pazarlıkla satın alındığı takdirde deniz kenarında 70 bin metrelik arazinin Belediyece ifraz edilmek suretiyle satılıp köşkün Belediye'ye nispeten ucuza mal edilebileceği beyan edilmiştir.

     Yapılan bir teklif neticesinde bu satın alma işini tetkik etmek üzere Belediye bütçe ve kavanin encümeni ile diğer encümenlerden gönderilecek birer azadan mürekkeb bir muhtelit encümen teşkili kabul edilmiştir. Bu yer için bir buçuk milyon lira teklif edilmektedir.


(1944 yılında Reşat Altın 38 liraya satılıyormuş.)


Cumhuriyet 11 Nisan 1944 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com