1951 yılında Boğaz'ın iki yakasını birleştirmek için köprü yapacaklarmış!
İstanbul'un köprü hikayesi çok daha eskilere gitmekteymiş. İki yakayı birbirine bağlayan birinci köprünün yapımına 1970 yılında başlansa da, 1951 yılında Boğaz'a yaptırılmak istenen köprü için bir Alman firması teklif dahi vermiş.
İnşaata talip olan bir Alman firması Belediye'ye iki teklif yaptı.
Köprü ve liman inşaatı işlerinde dünyaca tanınmış beynelmilel şöhreti haiz Profesör Dişinger, İstanbul yakasını Anadolu Yakası'na bağlayacak bir köprü projesini hazırlamış ve bu inşaat için Belediye'ye müracaat eden bir Alman firması vasıtasıyla Vali ve Belediye Başkanı Fahreddin Kerim Gökaya göndermiştir.
Havadan ve karadan alınan fotoğraflar üzerine hazırlanmış ve hesaplanmış olan bu köprü projesini mahallinde tetkik etmek ve Teknik Üniversite'de bir konferans vermek üzere profesör bu ay içinde şehrimize gelecektir. Bu köprünün inşasına talip olan Alman firması Belediye'ye bu inşaat için iki teklifte bulunmuştur. Bunlardan biri köprünün Sultanahmet'le Selimiye arasında, diğeri de iki Hisar arasında yaptırılmasıdır. Belediye, ticari ve naskil vasıtaları meselesini göz önünde tutarak köprünün Hisarlar arasında inşasına taraftar olmamıştır. Maamafih Profesör Dişinger şehrimize geldikten sonra mahalli tetkikler neticesinde kat'i yer tespit edilecektir. Söylendiğine göre bu köprü San Francisco köprüsünün bir benzeri olacaktır. Boğaz'ın iki yakasını birbirine bağlamak üzere ayrıca Amerikalılar da bir teklifte bulunmak üzeredirlar. Alman firması bir takım kolaylıklar da vadetmektedir. Bu işin hükümet kanalı ile ve marshall yardımı ile yapılması imkan dahilinde görülmektedir.
Diğer taraftan bir başka firma da İstanbul'la Beyoğlu arasında bir tünel inşası için yapmakta olduğu etütlerini ilerletmiştir.
Cumhuriyet Gazetesi 10 Mayıs 1951
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com