Emlakta Nostalji

1952 yılında çimento karaborsaya düşmüş!

1952 yılında İnşaat mevsimi olmasına rağmen, ev ve diğer inşaat sahiplerine çimento şirketleri tarafından çimento satışı yapılmamış ve çimento karaborsası yine başlamış.

1952 yılında inşaat sektöründe çimento karaborsası gündeme gelmiş. İnşaat mevsimimnin gelmesine rağmen çimemento şirketlerinden çimento sağlanamamış ve çimentonun torbası sekiz liraya kadar yükselmiş.

Söz konusu haber 26 Temmuz 1952'de 'Çimento karaborsası yine başlamış'' başlığı ile Vatan Gazetesi'nde kaleme alınmış. İşte o haber...

Çimento karaborsası yine başlamış

İnşaat mevsimi olmasına rağmen ev ve diğer inşaat sahiplerine bu işle alakalı Çimento şirketi tarafından tevziat yapılmaman cimento karaborsasını tekrar hortlatmış ve bir torba cimento sekiz liraya kadar satılmaya başlanmıştır.

Yaptığımız tahkikata göre şirketin elinde külliyetli miktarda çimento bulunmasına rağmen iktisadi devlet teşekkülü meyanında bulunan bazı remi dairelerin sene başında mühim miktarda çimento sipariş ettikleri halde bu çimentoları çekmemeleri fabrikaların sevkiyatını ve istihsalini durdurmalarına sebep olmuştur.

Ayrıca Bakanlık da bu çimentoların bekletilmesini bildirdi ginden çimento şirketleri ellerinde Belediye fen kurullarınca müsaade edilmiş çimento belgelerini dahi geri çevirmek mecburiyetinde kalmaktadırlar.

Dün Vilayete on beşi mütecaviz inşaat sahihi miraraat ederek ellerinde belgeleri olduğu halde Çimento Tevzi müessesesinin kendilerine 1963 başına kadar hiç bir şekilde çimento verilmeyeceği yolunda aldıkları cevaptan dolayı şikâyette bulunmuşlardır.

Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı Çimento şirketine gönderdiği emri değiştirmediği takdirde çimentonun torbasının on liraya kadar yükseleceği söylenmektedir.

1952 yılında Kadıköy, Beşiktaş ve Üsküdar yolları ihaleye çıkmış!

1952 yılında 100 bin lira ile on katlı bir apartman satın alınabiliyormuş!