28 / 06 / 2024

1952'de Levent yapıldığında villalar ne kadara satılmıştı?

1952'de Levent yapıldığında villalar ne kadara satılmıştı?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, 1952'de Levent yapıldığında villaların ne kadara satıldığını açıklayarak, günümüzdeki fiyatlarla karşılaştırdı.



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, sosyal medya hesabı X'ten Fikret Aktekin'in Yaşam Anıları kitabından alıntı yaparak, 1952'de Levent yapıldığında villalar ne kadara satıldığına dair önemli bilgiler paylaştı. Kireçci; 1949'da Levent Çiftliği arazisinde inşa edilen I. Levent Evleri'nin 411 konuttan oluştuğunu ve 1951 yılında tamamlandığını söyledi. Tamamlandığında ise ortalama 4 kilo altın fiyatına satıldığının bilgisini veren Kireçci ''4 kilo altın ile bugün Levent'te ne alabilirsiniz? 72 yıllık kira geliri ne kadar olurdu? '' diye takipçilerine sordu. İşte o paylaşım ve takipçilerinden gelen yorumlar...

Tebernüş Kireçci @TebernKireci1

1952'de Levent yapıldığında villalar ne kadara satılmıştı?

1949'da Levent Çiftliği arazisinde inşa edilen I. Levent Evleri 411 konuttan oluşuyordu. 1951 yılında tamamlandı.
Tamamlandığında ortalama 4 kilo altın fiyatına satıldı.

4 kilo altın ile bugün Levent'te ne alabilirsiniz?

72 yıllık kira geliri ne kadar olurdu?

Şimdi Ziraat Bankası, Emlak ve Kredi Bankası ile Yapı Kredi'de genel müdürlük yapmış, 92 yıllık ömrünün 62 yılını bankacılıkla geçirmiş Fikret Aktekin'in anılarına gidiyoruz:

Emlak Kredi Bankası tarafından genellikle orta gelirli aileler için 1952 yılında uygulanan,  I. Levent Evleri Projesi satış koşulları arasında bulunan "küçük bir bahçeli evin satış fiyatının 20.000-25.500 TL" olduğu dikkate alınırsa, o yıllarda orta gelir düzeyindeki ailelerin normal şartlarda rahatlıkla peşin veya taksitle alabildikleri bu evler günümüzde ise yalnız zenginlerin ilgi odağında olup milyonlarca lira fiyatlardan el değiştirmekte.

Ağabeyim 1951-1957 yılları arasında Emlak Kredi Bankası Genel Müdür Muavini, 1958-1960 yılları arasında da Genel Müdür sıfatıyla bankanın Levent, Ataköy ve diğer projelerinin hayata geçirilmesinde önemli görevler üstlendi. O yıllarda böyle görevlerde bulunan bir üst düzey bürokratın kazancı ise yılda 18 maaş üzerinden ayda 875 TL (Sekiz yüz yetmişbeş TL) idi!!

Fikret Aktekin'in Yaşam Anıları/İsmet Aktekin (Sayfa: 52)

 

Takipçilerden gelen yorumlar...

Ev sahibi - kiracı kavgasında haksız ve suçlu olan kim?

Tebernüş Kireçci açıkladı! Konut, dolar, faiz ve hisse! Uzun vadede kazanmak isteyenler neye yatırım yapmalı?

Geri Dön