27 / 04 / 2024

1954 yılında kira bedelleri gündemde! Dükkan kiralarında kritik karar!

1954 yılında kira bedelleri gündemde! Dükkan kiralarında kritik karar!

1954 yılında, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'nin üçüncü kongresinde kira fiyatları gündeme geldi.



1954'te faaliyet raporunda 1955 yılından sonra serbest bırakılacak olan ticarethane kiralarının çok küçük sermayeli ve kar haddi için çalışmaya mecbur tutulan esnafa tesir edeceği ileri sürülecek kanun hadili hakkındaki çalışmalar ele alınmış.

Söz konusu haber Vatan Gazetesi'nin 30 Haziran 1954 tarihindeki haberinde '' Esnaf Birliği Kongresinde dükkan ve kiraları mevzuu görüşüldü'' başlığı ile kaleme alınmış.

Esnaf Birliği Kongresinde dükkan ve kiraları mevzuu görüşüldü

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Birliğinin üçüncü kongresi dün saat 15 te eski Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Yüz seksen dört delegeden 175 inin iştirakiyle yapılan kongreyi, İstanbul Milletvekili Necmi Ateş, konfederasyon baş kanı Abdullah Canes ve Bursa Esnaf Dernekleri temsilcisi takip etmiştir.

Birlik başkanı Yusuf Incegüzel toplantıyı kısa bir konuşmayla açmış. Nurettin Bulak kongre başkanlığına seçilmiştir. Faaliyet, hesap ve murakabe raporlarının okunmasından sonra tenkitlere geçilmiştir. Faaliyet raporunda 1955'ten sonra serbest bırakılacak olan ticarethane kiralarının, bu çok küçük sermayeli ve kår haddi içinde çalışmaya mecbur tutulan esnafa tesir edeceği ileri sürülerek kanunun tädili hakkındaki çalışmalar izah edilmiştir.

Ayrıca Türk Migro Teşkilatına temas edilerek teşkilatın sehrin istihsal bölgeleriyle münasebetini tanzim etmesi ve mevsim boyunca, müstakar fiyatla gıda maddesini satıcı esna fin elinde bulundurmak suretiyle dürüst bir toptancı hizme ti yapmasının faydalı olacağı belirtilmiştir.

Raporların ittifakia kabulünden sonra dilekler faslına ge- çilmiştir. Bu mevzuda söz alan delegeler bilhassa Kira Kanunu üzerinde durmuşlardır. Seçimleri müteakip kongre çalışmaları sona ermiştir.''

3 milyonla 20 milyonluk iş: 1940'ta Eminönü Unkapanı için büyük imar planı hazırlanmış!

1942 yılında Vakıflar Müdürlüğü'nden 1.000 liraya satılık ev!

Geri Dön