28 / 04 / 2024

1954'te inşaat malzemesi kıtlığı: İnşaat demiri 74 kuruştan satılmış!

1954'te inşaat malzemesi kıtlığı: İnşaat demiri 74 kuruştan satılmış!

1954 yılında, inşaat işleri birden hızlanmaya başlanmış. İthal malzeme bulmakta zorlanan sektörde kıtlık yaşanmaya başlanmış. 



İnşaat sektörü 1954 yılında havaların düzelmesi ile hız kazanırken, mazleme bulmakta zorluk yaşanmış. Altı milimetrelik inşaat demiri el altından 74 kuruştan satılmış. 

DEMİR FİYATLARI YÜKSELMİŞ!

Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı'nın döviz tahsisleri demir fiyatlarını yükselmesine neden olmuş. Öte yandan inşaat malzemesi satan yerlerin, lakayıt davrenışları, taleplere dönüş yapmamaları demir, boru vb malzemelerde kıtlığın yaşanmasına neden olmuş. 

BİR KONUT YÜZDE 40 DAHA FAZLAYA MAL OLMUŞ!

Demir fiyatlarının yanı sıra, fayans fiyatlarının da birden 20 kuruş artması o sene yapılan bina ve evlerin yüzde 40 daha pahalıya mal olmasına neden olacağı belirtilmiş. 

Söz konusu haber 12 Nisan 1954 yılında Vatan Gazetesi'nde ''İnşaat malzemesi darlığı baş gösterdi'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

'İnşaat malzemesi darlığı baş gösterdi

Havaların düzelmesiyle son bir hafta içerisinde inşaat işleri bir den hızlanmış, ithal mal malzemeler buhranı da bir kat daha artmıştır Altı milimetrelik inşaat demiri, demir borular ve çinko arandığı zaman bulunamamakta. fakat gizlice el altından 74 kuruşa satılmaktadır.

Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı'nın döviz tahsisleri demir fiyatlarını yükseltmektedir. Ayrıca demir ithalatçılarının üç ay evvel verdikleri döviz taleplerine hala cevap verilmemiş olması ve bu kadar läkayıt kalınması demir, boru ve benzeri madde-lerdeki darlığı arttırarak fiyat yükselişini kamçılamaktadır

Diğer taraftan fayans fiyatları da 20 kuruş birden yükse di ginden bu yıl yapılmakta olan evier ve apartimanlar geçen y Ja nisvetle yüzde 40 pahalıya malolacaktır.

Bunu nazarı itibara alan Mesken Kooperatifleri de Ticaret Bakanlığına müracaat ederek kooperatifler namina inşaat malz mesi tahsisleri yapılmasını istemiştir.
 

1931'de çimento fiyatlarını düşürmek için adım atılmış!

Pamuktan ev olur mu? Olmaz demeyin! 1939 yılında Amerika bunu da planlamış!

Geri Dön