Emlakta Nostalji

1955 yılında elektrikli trenin deneme sürüşü yapılmış!

1955 yılında Sirkeci ile Soğuksu hattı arasında işleyecek olan elektrikli trenin deneme sürüşü yapılmış. İstanbul banliyösünde 76 çift tren haftada ortalama 200 bin yolcu taşıyacakmış.



   ELEKTRİKLİ TREN - Sirkeci ile Soğuksu arasında işleyecek elektrikli trenin hazırlıkları tamamlanmak üzeredir. Dün elektrikli tren, bir seyir tecrübesi yapmıştır. Yukarıda tecrübesi yapılan elektrikli tren görülmektedir. Yukarıda tecrübesi yapılan elektrikli tren görülmektedir. 




Elektrikli tren 29 ekimde işlemeye başlıyor.


Tren Sirkeci - Florya arasını 15 dakikada katedecek.


  Sirkeci - Soğuksu tren hattı elektrifikasyon ameliyesi hızlanmıştır. Zeytinburnu ile Yeşilköy arasındaki kısma cereyan verildiğinden dün basın mensupları, elektrikli trene bindirilmişler ve kendilerine D. D. Yolları Birinci İşletme Müdürü Rüştü Sarp tarafından izahat verilmiştir. 

  Rüştü Sarp, Yenimahalle elektrik santralinde verdiği izahatta, bu hattın 1870 senesinden beri işlediğini ve artık kullanılamaz hale geldiğine işaret ederek demiştir ki: 

 >>- 1953 senesi temmuzunda başlayan elektrifikasyon işleri ve elektrikli trenlerin işletilmesi ihtiyacı iki sebebe dayanıyor. Biri masraf ve zamandan kazanmak, diğeri amme hizmetini rahatlık ve emniyet içinde temin edebilmektir.

  İstanbul banliyösünde 76 çift tren bir haftada vasati 200.000 yolcu taşımaktadır. Buna mukabil yapılan masraf yüzdeyüz kabul edilirse sarf edilen emek de hesap edilirse, elektrikli trenlerin her bakımdan yüzde elli istifadeli olduğu anlaşılır.

  Sirkeci - Soğuksu hattında 18 istasyon ve 122 adet köprü yenilenmiş, 37 alt, 4 üst geçit köprüsü yapılmıştır. Tadilata tabi tutulan bu tesisleri ve tren hattını önümüzde Cumhuriyet Bayramı'nda işletmeye açacağız.>>

  Bildirildiğine göre, beş dakikada bir Sirkeci'den hareket edecek elektrikli tren, saatte 90-100 km yaparak, Sirkeci Florya arasını 15 dakikada katedecektir. Bu tren iki mevkili olacaktır.


Hürriyet Gazetesi 12 Şubat 1955



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com