Emlakta Nostalji

1965 yılında 12 milyon lira değerindeki binasını, Darüşşafaka'ya hibe etmiş!

1965 yılında Sami Serozan isminde bir hayırsever, Dolapdere'de bulunan 17 bin metrekarelik inşaat sahası olan binayı Darüşşafaka Cemiyeti'ne hibe etmiş. Tekel'in depo olarak kullandığı bina, 12 milyon lira değerindeymiş.



FABRİKATÖR Sami Serozan'ın Darüşşafaka'ya bıraktığı, Dolapdere'de bulunan ve halen Tekel'in depo olarak kullandığı, senelik 900 bin lira iratlı binası.


12 milyonluk binasını Darüşşafaka'ya hibe etti.


Hayırseverlik rekoru kıran iplik fabrikatörü imzayı atarken, ''bu zevki ne içki, ne de kadında buldum.'' dedi.


65 yaşındaki iplik fabrikatörü, Tekstil Mühendisi Sami Serozan, Dolapdere'de Tekel Deposu olarak kullanılan 12 milyon lira değerindeki gayrimenkulünün mülkiyetini Darüşşafaka Cemiyeti'ne bağışlarken, hayırseverlik rekorunu kırmış ve ''hayatımın en mesut anını yaşıyorum. Bu zevki ne içkide ne de kadında buldum'' demiştir.

  Darüşşafaka Cemiyeti'nde yapılan devir sırasında, şahitlikleri Falih Rıfkı Atay işe Haluk Şaman yapmışlardır.

  

  NİÇİN DARÜŞŞAFAKA


  Evli, iki çocuk ve iki torun sahibi olan sağlam yapılı Sami Serozan, şunları söylemiştir:


 -'' Bu bağış bana hayatımın en mesut anlarını yaşatmaktadır. 




Darüşşafaka'ya hadiye ettiğim bu bina, 17 bin metrekarelik inşa sahasını ihtiva eder. 1959 senesi belediye rayicine göre, senelik iradı 900 bin liradır. Kabiliyetli, fakat fakir olduğu için yardıma muhtaç Türk çocuklarını okutmaya yardım edebilme düşüncesiyle bugün zevklerin en büyüğünü tatmaktayım. Yoksul, öksüz ve yetimlerin eğitimleri davasının önemini Türkiye'de herkes takdir eder. Yaptığım tetkiklerden edindiğim kanaat şudur ki; Darüşşafaka Cemiyeti Türkiye'de bu davaya en çok, en ciddi bir şekilde eğilen ve bu davaya en büyük hizmeti geçen bir kurumdur. Bağışımın bu dernek tarafından en uygun şekilde kullanılacağından emin olduğum için bu derneğe bağışı yapmaktayım. Bu iradın bir kısmı ile de Darüşşafaka Lisesi'ni bitiren sınıf birincileri ile ikincilerinin ve üçüncülerinin her sene tercihen teknik sahada yüksek tahsillerini Avrupa'da yapabilmelerini sağlamak maksadıyla ve kendi adımla ''Sami Serozan Bursu'' tesis etmiş bulunuyorum. Bu duyguların etkisiyle sevincim büyüktür.


  HAYAT HİKAYESİ


  Dört yere imza atarak, 12 milyon lira değerindeki gayrimenkulünü Darüşşafaka'ya bağışlayan Sami Serozan, 1900 doğumludur. İlk ve Rüştiye tahsilini Filibe'de, lise tahsilini de Türkiye'de yapmış, yüksek tahsilini ise Viyana ve Almanya'da tamamlamıştır. 1925 yılında Türkiye'ye gelen Serozan, daha o sene, şahıs olarak İstanbul'da ilk iplik fabrikasını kurmuştur. 1926'dan sonra Yunanistan'a, Macaristan'a, Almanya'ya ve Fransa'ya halı ipliği ihracına başladığını söyleyen Serozan, ''bugün bağış konusu olan gayrimenkul bu mesaimin semeresidir'' demektedir.

  Diğer taraftan, Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Fettah Aytaç, bağışın büyük bir kıymeti olduğunu ifade ile, ''bu, ölüm yatağında iken yapılmış bir bağış değildir. Şuuru yerinde bir şahsın yaptığı teberru bizleri memnun etmiştir. Teberru, Serozan aile efradının muvafakatiyle de yapıldığından ayrıca önem taşımaktadır.'' demiştir.


(1965 yılında Reşat Altın 149 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 2 Ekim 1965



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com