Emlakta Nostalji

1968 yılında Japonlar, Boğaziçi Köprüsü'nü inşa etmek için büyük gayret sarf ediyorlarmış!

1968 yılında Times Gazetesi'ne göre Japonlar, Avrupa piyasasına el atmak için gövde gösterisine hazırlanıyormuş ve bu gövde gösterisini de Boğaziçi Köprüsü'nü inşa etmek suretiyle yapmayı kararlaştırmışlar.



Times Gazetesi'ne göre:


Avrupa piyasalarına el atmak için gövde gösterisine hazırlanan Japonlar Boğaz Köprüsü'nün inşa etmek için büyük gayret sarf ediyor


LONDRA, - Japon endüstrisinin Avrupa piyasalarına el atmak için bir gövde gösterisine girişmeye hazırlandığı ve bu gövde gösterisini de Japon sanayicilerinin, Boğaz Köprüsü'nü inşa etmek suretiyle yapmayı kararlaştırdıkları, burada yayınlanan ünlü Times Gazetesi tarafından açıklanmaktadır.

  Gazete, bu konudaki yazısında aynen şöyle demektedir:


  -''Japon iş adamları, aylardır İstanbul Boğazı'na kurulacak olan Boğaz Köprüsü'nün ihalesine, güçlü bir hamle ile katılmak fikri üzerinde durmaktadırlar. Boğaz Köprüsü'nün ihalesi gelecek martta yapılacaktır.

  Japonların, Avrupa'da büyük prestij sağlayacak olan bu hamleye özellik veren husus, Boğaz Köprüsü ihalesine Nobusuke




Kişi'nin karışmakta olmasıdır.

  72 yaşında olan eski Başbakan Kişi, şimdiki Japon Başbakanı Kisaku Sato'nun gayet nüfuslu olan ağabeyidir. 

  Kişi, Boğaz Köprüsü vesilesiyle geçen sonbaharda Türkiye'yi ziyaret etmişti. Gelen haberlere göre Türkiye ziyareti Kişi'nin faaliyetine tipik bir örnek olmuştur. Kişi bu ziyaret esnasında Hükümet mensupları ile özel olarak görüşmüş, diplomatik ziyafetler vermiş ve bütün bunları da sessiz sedasız yapmıştır.

  Kişi, büyük Japon firmalarıyla bilhassa Yawata Demir ve Çelik tesisleriyle sıkı bir işbirliği yaparak çalışmaktadır. Kişi, bu vesileyle savaş yıllarında Japon kabinesinin en genç gözde bakanlarından biri ve sanayi konularında büyük söz sahibi iken sanayicilerle kurmuş olduğu çok sıkı bağlardan faydalanmaktadır. Boğaz Köprüsü'ne harcanacak çeliğin değerinin 600 milyon lira civarında olacağı tahmin edilmektedir.

  Kişi'nin, Türkiye seyahatinin semereli olduğu, şimdi anlaşılmaktadır. İş, sadece Japon Maliye Bakanlığı'nı, Türklere istisnai derecede cömertçe bir kredi açmaya ikna kalmıştır. Ve bu konuda da neticeyi Japonya'nın sağlamaya çalıştığı prestij ile Kişi tayin edecektir.''


Hürriyet Gazetesi 13 Aralık 1968



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com