Emlakta Nostalji

1969 yılında dünyanın en büyük traktör fabrikalarından biri Tuzla'da kurulacakmış!

1969 yılında dünyanın en büyük traktör markası Massey-Ferguson'un Tuzla'da kurmakta olduğu fabrikanın temeli atılmış. 1971 yılında üretime geçecek olan fabrika 100 milyon lira sermaye ile kurulacakmış.



Dünyanın en büyük traktör fabrikalarından biri Tuzla'da kuruluyor!


12 ülkede doğrudan doğruya imalat yapan, 8 ülkeyle de lisans anlaşması bulunan, dünyanın en büyük traktör, biçerdöver endüstri kuruluşu Massey-Ferguson'un Tuzla'da kurmakta olduğu Traktör Fabrikası 1971'de üretime geçecektir.


2 Temmuz 1969 günü yapılan temel atma töreninde konuşan Massey-Ferguson Genel Başkanı Mr. Thornbrough, İtalya'dan Japonya'ya kadar bundan daha büyük bir traktör fabrikası mevcut değildir.'' diyerek Tuzla'daki kuruluşun dünya çapındaki önemini belirtmiş ve ''Bu büyük saha içinde geniş çapta ihracata girişilerek, hem Türk ekonomisine, hem de komşu ülkelerin tarımına hizmette bulunacaktır.'' demiştir.


Massey-Ferguson Traktör Sanayi A.Ş


Massey-Ferguson'un merkezi Kanada'dadır. Halen dünyada iki milyona yakın Massey-Ferguson traktörü faaliyet halindedir. Türkiye'de 50.000'in üstünde (bütün diğer markaların toplamından daha fazla) Massey-Ferguson traktörü bulunmaktadır. Türkiye'de en fazla kullanılan biçerdöver de Massey-Harris ve Massey-Ferguson'dur.


Tuzla'daki Türk Massey-Ferguson'un 100 milyon liralık sermayesinin %52'si Kanada'daki ana Massey-Ferguson şirketi tarafından yatırılacaktır. Türk ortaklara ait %48'lik hissenin yarısı Türk köylüsünün sahibi bulunduğu Pancar İstihsal Kooperatifleri'nindir. Diğer yarısı, bütün yurt sathına yayılmış bir teşkilat olan Massey-Ferguson dağıtıcılarına aittir. 

 

Massey-Ferguson'un İmalat Programı:


Tuzla'da kurulmakta olan fabrika 1971'de üretime geçerek, MF 135, MF 165, MF 178 model traktörler imal edecektir. Bunların beygir gücü 45-60-75'tir. Üretim miktarı 1971'de 10.000 adet traktör olacaktır. Bu sayı tedricen artılarak 1974'den itibaren 20.000'e çıkacaktır. Fabrikanın tevsi imkanı 30.000 traktör yapımı için öngörülmüştür.


Yerli Muhteva Oranı:


İlk yılda %70'dir. Bu oran tedricen artarak 1973'den itibaren %80'in üstüne çıkacaktır. 

Söz konusu imalatın gerektireceği ihtiyaçların yan sanayinin çeşitli kollarında önemli gelişmeler sağlayacağı muhakkaktır. Massey-Ferguson Traktör Sanayi A.Ş tam kapasiteye erişir erişmez yaklaşık olarak yılda 35.000.000 dolar döviz tasarrufu sağlayacaktır.

 

Sevk ve İdare Türk Elemanları:


Türk Massey-Ferguson Traktör Fabrikası'nda, üst seviyedeki yöneticilere şimdiden ihtiyaç vardır. Bu elemanlara, çağdaş teknolojik öğretim, sevk ve idare eğitimi için gereken staj Avrupa'nın ileri gelen merkezlerinde yaptırılacaktır.

Gerek teknik, gerek idari ve ticari işler en kısa zamanda yerli personel tarafından yönetilecektir.


Yeni iş sahaları


Tuzla'daki Massey-Ferguson Traktör Fabrikası, 1800 kadar elemana yeni iş sahası açacaktır. Bunun yanı sıra, destekleyici ve yan sanayi kollarında binlerce kişiye yeni çalışma imkanı ortaya çıkacaktır. Bu büyük sanayi kuruluşun, Türk tarımına ve hızla gelişmekte olan Türk ekonomisine olumlu katkılarda bulunacağı şüphesizdir.


(1969 yılında Reşat Altın 203 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 25 Temmuz 1969



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com