Emlakta Nostalji

1969 yılında İstanbul Kültür Sarayı hizmete açılacakmış!

1946 yılında yapımına başlanan İstanbul Kültür Sarayı, bugünkü adıyla Atatürk Kültür Merkezi 1969 yılında hizmete açılacakmış. 23 yılda tamamlanan bina için 86 milyon lira sarf edilmiş.



23 yılda 86 milyona çıkan opera açılıyor


Ay sonunda bitirilecek olan İstanbul Operası'nda biletler 10 ve 25 lira olacak


  İSTANBUL Operası mart ayı sonunda bitirilecek. Kulağımızda, sünnet düğünlerinin hokkabaz tekerlemesi: <Oldu da bitti de... Maşallah..>>

  Altı ayda Rumeli Hisarı'nı inşa eden Fatih'in torunları 23 yılda İstanbul Operası'yla övünecekler.

  Perdenin tipinin elektronik beyine bağlandığı bir yapı bu.

  Opera bölümünün ay sonunda açılışından sonra, Eylül ayına kadar Oda ve Çocuk Tiyatrosu, prova sahneleri, bale, orkestra çalışma yerleri, sanat galerisi, 300 kişilik lokanta da tamamlanacak.

  Her şey halk yararına olacak Opera'da




koltukların çoğunluğu 10, ön sıralar ise 25 lira olacak.


ÖZELLİKLERİ


  Ana sahne 23 metre yüksekliğinde, 25 metre derinliğinde, yan sahneler 20X20 metre boyutunda. Yuvarlak döner sahnenin çapı ise 16 metre olacaktır.


  Sahne 350 projektör, bina 10 bin ampulle ışıklandırılacak. Operanın bir gecelik elektrik sarfiyatı 2 bin kilovat. Bu rakam 5 bin nüfuslu bir kasabanın elektrik sarfiyatına eşittir.

 

  Sahnenin üç yanında yanmaz <Ufuk perdesi> yer alacaktır. 26 metre yüksekliğinde ve 75 metre uzunluğunda bir buçuk ton ağırlığındaki perde üzerinde projeksiyonla görüntüler verilecek, ışık oyunları yapılacaktır. 


  Karteks sistemiyle çalışan elektronik beyinde her oyun için ayrı karteks tutulacaktır. Bu fişler saklanarak aynı oyunun tekrarında kullanılacaktır. 

  

  Temelinin atıldığı 1946 yılından bu yana <<Sanat ve Kültür Merkezi>> için 86 milyon lira sarf edilmiştir. 


(1969 yılında Reşat Altın 203 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 20 Mart 1969



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com