1971 yılında Boğaziçi Köprüsü Cumhuriyet'in 50. yıldönümünde hizmete girecekmiş!
1971 yılında inşası devam eden bin 560 metre uzunluğunda, 33 metre genişliğinde olacak olan Boğaziçi Köprüsü, Cumhuriyetin kuruluşunun 50. yıldönümüne yetişecekmiş. Aynı yıl köprünün ayakları 85 metreye ulaşmış...
1560 metre uzunluğunda 33 metre genişliğinde olacak
BOĞAZ KÖPRÜSÜ Cumhuriyet'in 50. yıldönümüne yetişecek...
PERS İmparatoru Dara'nın ordularını karşıdan karşıya geçirmek için, milattan önce 513 yılında Rumelihisar ile Anadoluhisar arasında kurduğu ilk köprüden sonra, geçen yıl temeli atılan Boğaz Köprüsü'nü, Cumhuriyetimizin 50'nci yıldönümünde hizmete açmak üzere çalışmalar hızlandırılmıştır.
20 kilometrelik İstanbul Çevre Yolu'nu, Rumeli ile Anadolu Yakası'nı birleştirecek bölümü olan, toplam 1560 metre uzunluğunda ve 33 metre genişliğindeki köprünün, maliyetinin 2,5 milyar lirayı aşacağı ilgililerce ifade edilmektedir.
Ünlü şair Beyatlı'nın ''Bir lahzada bin pancur açılmış gibi yazda, bir bestenin engin sesi yükseldi Boğaz'dan'' diyerek en büyük özelliğini belirttiği Boğaziçi'ni koskoca bir köprü süsleyecek.
En güzel şarkıların, en güzel şiirlerin konusu olmuş şen gönüller yatağı Boğaziçi'nin hülya tepeli, hayal ağaçlı yamaçlarında inşa edilen çevre yolu çalışmaları ilerlemiştir.
İlgililerden alınan bilgiye göre 22 kilometrelik çevre yolu altı şeritli ve 34 metre genişliğinde olacaktır. Londra Asfaltı'nın, Topkapı surlarının dışında başlayıp, Ayvansaray'da, üçüncü Haliç Köprüsü'ne ulaşacak olan yol, Halıcıoğlu - Okmeydanı, Darülaceze - Hürriyeti Ebediye Tepesi - Mecidiyeköy - Büyükdere Caddesi - Barbaros Bulvarı üzerinden ve Balmumcu Kışlası'nın kuzeyinden geçerek, Ortaköy'de Boğaz Köprüsü ile birleşecektir. Aynı yol, Beylerbeyi'nden Büyük Çamlıca Tepesi, Altunizade yönünden devam edip Küçük Çamlıca Tepesi eteğini dolanarak Ankara Asfaltı'na ulaşacaktır.
Boğaziçi'nin sularında mehtabın garip bir musiki ile sürüklendiği kıyılarında Boğaz Köprüsü'nün 158 metreyi ulaşacak ayak kulelerinin yüksekliği ise, şimdiden 85 metreyi aşmıştır.
(1971 yılında Reşat Altın 312 liraya satılıyormuş.)
Hürriyet Gazetesi 15 Ekim 1971
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com